Több mint száz kilométeren újíthatják fel négy főút Tolna megyei szakaszát jövőre a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) forrásaiból - jelentette be a Tolna megye útügyi miniszteri biztos és a közútkezelő Tolna megyei igazgatója hétfőn Szekszárdon.

MTI - Potápi Árpád János (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, miniszteri biztos elmondta: országosan 33 milliárd forintot fordíthatnak közutak felújítására, az összeget még ebben az évben a KÖZOP-ból csoportosítaná át a kormány.

Rimai Rudolf, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Tolna megyei igazgatója arról tájékoztatott, hogy javaslatuk szerint Tolnában a 6-os főút Szekszárdtól a tolna-baranyai megyehatárig tartó szakaszán, valamint a 61-es, 63-as és 65-ös főút egyes szakaszain készülne új aszfaltburkolat összesen több mint száz kilométer hosszúságban.

A konkrét projektek körét szűkíthetik, a kivitelezés legkorábban jövőre kezdődhet - mondta, hozzátéve, hogy ilyen típusú munkát nem végeztek idén Tolna megyei főutakon.

Kitért arra is, hogy a Regionális Operatív Program keretében két kiemelt útfelújítás is várható Tolnában: a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. lebonyolításában átépítik a 6-os és 65-ös utak csomópontját, és folynak az előkészítő munkák a sióagárdi Sió-híd felújítására.

Az igazgató beszámolt arról, hogy szintén európai uniós forrásból két alsóbbrendű út teljes rekonstrukciója valósul meg: átadás előtt áll a Szedrest Tengeliccel összekötő út, és hamarosan elkezdődik a Paks-Kölesd szakasz rekonstrukciója; a kettő összesen több mint hárommilliárd forintos beruházás.

Tolna megye 1079 kilométeres úthálózatának éves üzemeltetési és fenntartási költsége idén 1,2 milliárd forint; a közútkezelő eddig közel kétezer tonna aszfaltot használt fel a kátyúzáshoz, és az év hátralévő részében még 700 tonna aszfalttal javítják ki az utak burkolatát.