Ismételten tagadta Omran az-Zubi szíriai tájékoztatási miniszter, hogy Bassár el-Aszad rezsimje bármikor is vegyi fegyvert vetett volna be saját országában, és reményét fejezte ki, hogy erre a megállapításra fog jutni az ENSZ helyszínen tartózkodó ellenőreinek csapata is.

MTI - A France 24 hírcsatornának Damaszkuszból nyilatkozva a miniszter közelebbről meg nem nevezett "fegyveres terrorcsoportokat" vádolt kémiai fegyverek alkalmazásával. Felelőssé tette azokat az országokat is, amelyek ellátják őket ilyen eszközökkel; ezek közé tartozik szerinte Törökország, Szaúd-Arábia, valamint "bizonyos európai országok".

Omran az-Zubi kijelentettem, hogy az a Damaszkusz melletti terület, ahol a legutóbbi támadást gyanítják, jelenleg nem is a kormányhadsereg ellenőrzése alá esik, hanem az említett fegyveresek uralják. "A kormány sem ezen epizód előtt, sem ezt követően nem használt vegyi fegyvereket" - mondta a miniszter. Megerősítette, hogy az ENSZ-szakértőknek teljes szabadságot biztosítanak az érintett helyszínek vizsgálatához.

A szír kormány képviselője azt is kijelentette, hogy a vegyi fegyverek kormányhadsereg általi bevetését szerinte ürügy gyanánt emlegetik ahhoz, hogy külső agressziót hajthassanak végre az ország ellen. Úgy vélekedett, hogy a nemzetközi jog helyett jelenleg dzsungeltörvények uralkodnak.

Elhalasztottak egy maga szintű orosz-amerikai egyeztetést

Elhalasztották azt az orosz-amerikai külügyi találkozót, amelynek témája a szíriai helyzetre politikai rendezést kereső nemzetközi konferencia összehívása lenne. Ezt az amerikai külügyminisztérium jelentette be. A tárca egy illetékese hozzátette, hogy a találkozót azért nem tartják meg, mert a vegyi fegyverek szíriai bevetése miatt az Egyesült Államok felülvizsgálja álláspontját a szíriai rendezéssel kapcsolatban, illetve jelenleg konzultál partnereivel arról, milyen nemzetközi válaszlehetőségek kínálkoznak erre.

Az elhalasztott egyeztetést Hágában tartották volna szerdán, és azon amerikai részről Wendy Sherman külügyi államtitkár vett volna részt, míg az orosz felet Gennagyij Gatyilov és Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettesek képviselték volna. Az amerikai közlés szerint a későbbiekben új időpontot keresnek a tárgyalásra. John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy a vegyi fegyverek szíriai bevetése tagadhatatlan és megbocsáthatatlan.