Bassár el-Aszad elnök rendeletben tiltotta meg minden külföldi valuta használatát belföldi fizetések esetén.
 

MTI - "Tilos bármilyen fizetést és kereskedelmi tranzakciót külföldi valutában vagy ékkövekben lebonyolítani" - idézi a SANA az elnöki rendeletet. "Üzleti és kereskedelmi műveletekben kizárólag a szíriai font használható" - szögezi le a közlemény.

A rendelet megszegői 5000 dollárig a szabálysértés összegének duplájára rúgó bírságot és három évig terjedő szabadságvesztést kockáztatnak. 5000 dollár felett pedig a büntetés már akár tíz év kényszermunka is lehet.

Szíriában a polgárháború több mint két évvel ezelőtti kitörése óta fokozatosan a dollár vette át az általánosan elfogadott fizetőeszköz szerepét. A szíriai font árfolyama azóta háromnegyedével esett: míg 2011 márciusában egy dollár 50 szíriai fontot ért, mostanra árfolyama több mint 200 fontra emelkedett.

Egy damaszkuszi bankár a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a rendelkezés célja annak megakadályozása volt, hogy a lakosság dollár készpénz használatára álljon át a mindennapi fizetések lebonyolításában, mintha szíriai font nem is létezne. "Az a cél, hogy az emberek ne dollárban gondolkodjanak, hanem szíriai fontban" - mondta.

"A bankrendszert a rendelkezés egyáltalán nem érinti, az országnak szüksége van deviza transzferre" - tette hozzá. "Soha nem volt tilos az országban dollárt birtokolni és azt megtakarításként számlán tartani. Fizetéseket és belföldi tranzakciókat dollárban lebonyolítani azonban a polgárháború előtt sem volt szabad" - mutatott rá.

Tulajdonképpen csak a büntetési tétel emelkedett meg. "Szíriai polgárok továbbra is kaphatnak dollárban átutalásokat és az importőrök is árazhatják termékeiket dollárban. Belföldön dollárban árazni termékeket azonban tilos" - mondta.