Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) azt követeli, hogy "azonnal és biztonságban" el lehessen juttatni a segélyeket a szíriai belháború miatt Homsz városban rekedt családokhoz.

MTI - Felszólítjuk a konfliktusban érintett összes felet, hogy azonnal tegye lehetővé ezeknek a családoknak a biztonságos elérését, hogy elláthassuk őket a létfontosságú segéllyel, és méltóságuk megőrzése mellett engedjék távozni el-Vaer negyedből azokat, aki el szeretnének menni - hangzik az UNICEF ügyvezető igazgatójának az ENSZ New York-i központjában helyi idő szerint pénteken kiadott nyilatkozata.

A nők és gyerekek helyzete Homszban gyorsan romlik, el-Vaer negyedben 400 ezer menekült él csak részben elkészült épületekben, iskolákban és más közintézményekben. Nap mint nap harc folyik, a rakéták és aknagránátok nagy veszteséget okoznak. Az útellenőrző pontokon nem engedik meg a segélyek bejuttatását. Víz és áram még van, de zöldségből, tejből és más alapvető élelmiszerből egyre kevesebb az ellátást. Vésztartalékaink napokon belül kifogynak - írta Anthony Lake.

Az ENSZ egy másik szakosított szerve az UNRWA ugyancsak pénteken közölte, hogy Szíriában 3 millió ember vesztette el a munkáját a belháború miatt, és a munkanélküliségi ráta 48,8 százalékra emelkedett.