Keszthely - Ingyenes egészségügyi szűrőprogramokkal, például a jelenleg a Balaton környékét járó szűrőkamionnal is segíti a kormány, hogy minél több ember ismerje fel a megelőzés fontosságát - közölte Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője csütörtökön Keszthelyen.

A politikus az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkársága által útjára bocsátott szűrőkamion előtt tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a Fidesz-kormány minél több emberhez szeretne eljutni az ingyenes szűrőprogramokkal, akár védőnők segítségével, akár a kamionnal.

"Mindent megteszünk azért, hogy ne a pénzen múljon az, hogy valaki eljut-e ezekre a szűrővizsgálatokra" - jelentette ki Selmeczi Gabriella.

Kifejtette, hogy a jelenleg a Balatont járó, majd később országjáró körútra induló szűrőkamionban ingyenes mellrák- és anyajegyszűrésre van lehetőségük az érdeklődőknek, akik a dohányzással, a táplálkozással és az egészséges életmóddal összefüggő tanácsokat is kaphatnak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy bár sokan tudják, milyen fontos a betegségek megelőzése, mégis nagyon kevesen szánnak időt arra, hogy részt vegyenek a szűréseken.

A kiértesítetteknek alig 40-50 százaléka megy el, holott az időskor előtti halálozási okok 40 százalékát teszik ki a daganatos betegségek, 30 százalékát pedig a keringési betegségek. "Ez 70-80 százalékkal magasabb, mint az Európai Unió átlaga" - hívta fel a figyelmet Selmeczi Gabriella.

Hangsúlyozta azt is: a nőkre és az édesanyákra különösen sok veszély leselkedik, évente több mint kétezren halnak meg Magyarországon emlődaganat következményeként, és 500 körüli azoknak a száma, akiknek a halálát méhnyakrák okozza.

A szűrőkamion július 18. óta Balatonkenesén, Alsóörsön, Balatonfüreden és Badacsonytomajban járt, ezen a hétvégén Keszthelyen állomásozik, majd Fonyód, Balatonboglár, Balatonföldvár és Siófok lesz a következő úti célja, utána pedig bejárja az egész országot. Az érdeklődés jelentős, a napokban még egy orvost kellett alkalmazni a melanómaszűrések iránt mutatkozó igények miatt.

Selmeczi Gabriella úgy fogalmazott: minél többet beszélünk a veszélyekről, a megelőzés fontosságáról, "annál nagyobb az esélyünk arra, hogy a jövőben egészséges társadalom lesz Magyarországon".

A szervezők az MTI kérdésére közölték: a balatoni körút első három állomásán összesen csaknem háromezren vettek részt melanómaszűrésen, és csaknem ötszázan vették igénybe a mammográfiás szűrést az államtitkárság kamionjában.