Az izraeli rádió úgy tudja, hogy a foglyok - Izraelben nagyon vitatott - szabadon bocsátását még jóvá kell hagynia az illetékes miniszteri bizottságnak.
 

MTI - Izrael palesztin bebörtönzöttek csoportját engedi szabadon a palesztinok képviselőivel kezdett béketárgyalások újabb fordulója előtt - adta hírül vasárnap az izraeli közszolgálati rádió.

A híradásban arról számoltak be, hogy a hosszabb időszakra bebörtönzött 104 palesztin első csoportjaként Izrael 26 foglyot enged szabadon még azelőtt, hogy újabb béketárgyalási fordulót tartanának.

Három év óta a múlt héten először találkoztak béketárgyalásokon Izrael és a palesztinok képviselői. A Washingtonban elindított béketárgyalásokon Izraelt Cipi Livni főtárgyaló és Jichak Molcho, Benjámin Netanjahu miniszterelnök tanácsadója képviselte, míg a palesztin küldöttség tagja Száeb Erekat főtárgyaló és Mohamed Stajeh, Mahmúd Abbász elnök tanácsadója volt.

Az izraeli rádió úgy tudja, hogy a foglyok - Izraelben nagyon vitatott - szabadon bocsátását még jóvá kell hagynia az illetékes miniszteri bizottságnak.

Száeb Erekat palesztin főtárgyaló vasárnap Rámalláhban közzétett nyilatkozatában bejelentette, hogy Izrael 4 csoportban 104 palesztin foglyot enged szabadon. A hosszabb idő óta börtönben ülő rabok első - 26 fős - csoportját augusztus 13-án engedik szabadon. Izraeli kormányzati részről egyelőre nem kommentálták Erekat bejelentését.

A tervek szerint mintegy 10 nap múlva ülnének ismét tárgyalóasztalhoz a felek képviselői, hogy 9 hónapon belül megállapodást érjenek el. A tárgyalásokon a közel-keleti problémakör kulcskérdései kerülnek napirendre, közöttük a határok meghatározása, Jeruzsálem jövője, valamint a mintegy 5,3 millió regisztrált palesztin menekült sorsa, illetve az Izraelnek nyújtandó biztonsági garanciák kérdése.