A szíriai és az egyiptomi helyzetről tárgyalt Barack Obama amerikai elnök és a török kormányfő telefonon.

MTI - A telefonhívást Recep Tayyip Erdogan kezdeményezte. A Fehér Ház tájékoztatása szerint a fele megvitatták, mekkora veszélyt jelentenek Szíriában azok a külföldi (iszlamista) szélsőségesek, akik a felkelők oldalán harcolnak, ugyanakkor egyetértettek abban, hogy fontos támogatni egy egységes szíriai ellenzéket.

A két vezető most egyeztetett telefonon másodszor Szíria ügyében Erdogan májusi washingtoni látogatása óta. Június 23-ai telefonbeszélgetésükben is egyetértettek abban, hogy fokozottabban kell támogatni a szíriai ellenzéket, egyszersmind még több erőfeszítést kell tenni a terrorizmus elleni küzdelemben.

Az Egyesült Államok szerdán bejelentette, hogy további 195 millió dollár (44 milliárd forint) értékű támogatást nyújt a szíriai felkelőknek. Előző nap pokolgép robbant a szíriai főváros egyik, jobbára keresztények és drúzok lakta negyedében; a merényletben 18 civil - köztük több gyerek - meghalt, 56-an megsebesültek.

A török kormányfő az amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésben aggodalmának adott hangot az egyiptomi fejlemények miatt, és megismételte, hogy demokratikus megoldást kell találni a kialakult helyzetre. Az egyiptomi kormány szerdán sikertelennek és befejezettnek nyilvánította a közvetítési kísérleteket közte és a hatalomból elmozdított Muzulmán Testvériség mozgalom között.