Tagadta bűnösségét, és nem tett vallomást a Budapest Környéki Törvényszék épületében megkezdődött büntetőperben az a szlovák nő, aki a vád szerint ittas állapotban a megengedett sebességet jelentősen túllépve négy halálos áldozatot követelő közlekedési balesetet okozott egy évvel ezelőtt az M3-as autópályán.
 

M1 - A vádlott, Eva R. a tárgyaláson ismertetett korábbi vallomásában azt közölte, hogy nem volt ittas, a baleset bekövetkeztekor kamionokat előzött, mikor hirtelen irányjelzés nélkül kivágott elé a sértettek autója, és már nem tudta elkerülni a balesetet, amelyet nagyon sajnál, és részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak.

Egy hónap múlva ítélet születhet

Akár egy hónap múlva ítélet születhet a szlovák nő perében - mondta az áldozatok ügyvédje. Az eljárás adatai szerint a vádlott 2012. augusztus 21-én hajnalban az M3-as autópályán ittasan, BMW luxusterepjárójával nagy sebességgel hátulról nekiment az előtte haladó Fiat személyautónak, amely emiatt kigyulladt és a szalagkorlátnak csapódott. A vétlen járműben ülők közül hárman a helyszínen elhunytak, egyikük pedig a kórházban halt bele sérüléseibe.

Az ügyészség több ember halálát okozó, ittas járművezetéssel vádolja a baleset okozóját, amiért akár tízéves szabadságvesztés is kiszabható.

Az áldozatok családjának ügyvédje, Hantos Ádám kedden a tárgyalás előtt a Ma reggelnek elmondta, első alkalommal tanúkat hallgat meg a bíróság, többek közt azokat, akik látták a balesetben részt vett gépkocsikat, meghallgatják azt a kamionsofőrt, akinek a Fiat nekisodródott és az intézkedő rendőröket is.

Vita zajlik arról, hogy a vádlott fogyasztott-e alkoholt, a nő azt állítja, azért találtak szeszt a vérében, mert a baleset után, sokkos állapotban meghúzta az autójában lévő vodkásüveget.  Hantos Ádám szerint azonban a nyomozati szakban született szakértői vélemény nem támasztja alá a vádlott állítását. Az áldozatok jogi képviselője hangsúlyozta, a vádlott vérének igen magas volt az alkoholszintje, 1,55 ezrelék, ami közepes fokú alkoholos befolyásoltságnak felel meg. Ezt nem okozhatta a baleset után állítólag elfogyasztott mennyiség.

Azt, hogy a vádlott valóban üldözte-e terepjárójával a Fiatot, a bíróság fogja megállapítani. Van olyan tanúvallomás, amely alapján feltételezhető, hogy ez így történt, tehát akár a közúti veszélyeztetés vádja is megállhat – mondta az ügyvéd.

Arra a kérdésre, hogy az áldozatok hozzátartozói milyen kártérítésre számíthatnak, Hantos Ádám azt válaszolta, pontos összegről nem kíván nyilatkozni. Jogos kártérítést szeretnének a hátramaradottak, sajnos azonban a vádlott családja részéről idáig ilyet nem kaptak – tette hozzá Hantos Ádám, aki tizenöt hozzátartozót képvisel. Hozzátette: a családtagok egy része ott lesz a tárgyaláson.

A szakértőket körülbelül két hét múlva hallgatják meg, és a bíróság dönti majd el, hogy ki kell-e egészíteni a szakértői véleményeket. Ha ez nem szükséges, akkor legkorábban egy hónap múlva születhet ítélet, ellenkező esetben körülbelül az év végére várható az elsőfokú döntés, jogerős ítélet pedig nagyjából egy-két év múlva.