Más módszerrel kell tanítani a magyar diákoknak a román nyelvet, erre a következtetésre jutott a Demokrata-Liberális Párt (PDL) Kovászna megyei elnöke is. Codruţ Opaiţ szerdai sajtótájékoztatón kifejtette, a Hargita és Kovászna megyei magyar gyerekek egy része nem ismeri az állam hivatalos nyelvét, meglátása szerint ez annak tulajdonítható, hogy nem elég hatékony a román nyelv tanításának a módszere.

Az ellenzéki román politikus ugyanakkor leszögezte, „nagy tévedés” volt az RMDSZ kezdeményezése, hogy szétválasztották a román és a magyar iskolákat, hiszen így a román és a magyar gyerekek nem köthetnek barátságot, és nem tanulják meg egymástól a nyelvet. Sok magyar gyermek egy szót sem hallott románul, amíg nem ment iskolába, mégis ugyanolyan tankönyvből kell tanulnia, mint a román anyanyelvű diákok, ez csak összezavarja őket, magyarázta Codruţ Opaiţ.

A Demokrata-Liberális Párt háromszéki elnöke szerint, a jobb együttélés érdekében Kovászna és Hargita megyékben, ahol a magyar lakosság aránya meghaladja a 70 százalékot, a román diákoknak választható tantárgyként bevezethetnék a magyar nyelvet. A rádiók és a televíziók több román nyelvi műsort kellene sugározzanak, mert gyakran a románok sem beszélnek helyesen. A háromszéki politikus a román nyelv augusztus 31-ei ünnepe kapcsán nyilatkozott.

Kovács Blanka
www.slagerradio.ro