Budapest - Az MSZP követeli, hogy a három éve kormányon lévő Fidesz - ellenzékben tett kijelentéseit valóra váltva - csökkentse az üzemanyagok árát, továbbá mérsékelje az alapvető élelmiszerek forgalmi adóját.

A szocialisták nevében ezt Török Zsolt, a párt szóvivője fogalmazta meg pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus szerint az Orbán-kormány politikája ár- és adóemelkedést, munkahelyek megszűnését, valamint tömeges kivándorlást eredményezett. Példaként említette, hogy az adóhatóság adatai alapján 2010 óta 300 forintról 410 forintra emelkedett a benzin átlagára.

A kabinet eddigi hivatali idejében nem tett semmit ennek visszafordítására, sőt inkább növelte az üzemanyagok jövedéki adóját - fejtette ki Török Zsolt, aki hozzátette: a kormány ezt annak ellenére tette, hogy fideszes politikusok ellenzékben még többször is azt állították: van lehetőség mérsékelni az autósok terheit.

Az MSZP szóvivője az alapvető élelmiszerek áfájának huszonhétről öt százalékra csökkentését is szorgalmazta, amely elmondása alapján amellett, hogy nagy segítséget jelentene a legnehezebb helyzetben élőknek, mezőgazdasági- és élelmiszeripari ágazatokat is megmenthet.

Török Zsolt összefoglalóan úgy fogalmazott, pártja jövő évi kormányra kerülése esetén "olyan köztársaságot épít, amelyben több lesz a jólét, a biztonság, a szabadság és az igazság uralkodik majd", szemben a kormány mostani politikájával, amellyel szerinte a társadalom nyolcvan százaléka rosszul járt.