Budapest - Az MSZP szerint a Fidesz ahelyett, hogy a fizetések vásárlóerejének 3 éve tartó romlása után csöndben maradna, "továbbra is az ócska sikerpropagandáját fújja". Így reagált az ellenzéki párt a nagyobbik kormányerő keddi, a friss inflációs adatokat kommentáló közleményére.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölte, hogy a júniusi 1,9 százalékos éves árnövekedés után júliusban a fogyasztói árak 1,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz képest átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek. A Fidesz az MTI-hez eljuttatott reagálásában azt írta, negyven éve nem volt olyan alacsony az infláció, mint az idén, ebben már a júliusban hatályba lépett rezsicsökkentő lépések egyes elemi is éreztetik hatásukat.

Az MSZP szerint a KSH által közölt friss inflációs adatok csak azt jelzik, hogy az emberek pénze egyre kevesebbet ér.

Úgy értékelik: a növekvő termelési költségek, az e-útdíj, a kukoricatermés harminc százalékát tönkretevő aszály, az élelmiszeriparban jelentkező tömeges csődök, a hónapról hónapra romló megélhetési körülmények miatt ősszel akár 15-20 százalékos élelmiszerár-robbanás sem kizárt. A szocialisták ezért újra a parlament elé terjeszti az alapvető élelmiszerek áfájának 22 százalékpontos csökkentését célzó javaslatát - közölte Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságának MSZP-s alelnöke.

Forrás: MTI