Budapest - A megújuló energiaforrások fejlesztésének munkahelyteremtő hatásáról, valamint a munkavállalók helyzetének javításáról egyeztetett kedden az LMP és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége.

Szél Bernadett, az LMP szóvivője, független országgyűlési képviselő a találkozót követően újságíróknak elmondta, pártja az összes szakszervezeti konföderációnak elküldte a zöld gazdaság fejlesztéséről szóló koncepcióját, valamint a munka törvénykönyve átdolgozását, mivel az LMP a választásokra készülve fontosnak tartja a munkavállalók érdekeit képviselők véleményét.

Az ellenzéki képviselő mindenekelőtt a megújuló energiaforrások fejlesztését szorgalmazta, mivel az szerinte évente százezer munkahelyet teremtene, ráadásul csökkentené az ország energiafüggését. Az LMP emellett javasolja a munka törvénykönyve családbarátabbá tételét, részben a hétvégi szabadidő és a különböző pótlékok átalakításával, továbbá kezdeményezi a regionális közlekedés fejlesztését a munkábajárás könnyítésére és az iskolából kikerülők munkaerő-piaci környezetre való felkészítését.

Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége elnöke a találkozót követően többször is hangsúlyozta, hogy nem terveznek megállapodást kötni egyetlen párttal sem, de valamennyi politikai erővel készek véleményt cserélni a munkavállalók érdekében. Tájékoztatása alapján erre irányuló felajánlásukat a kormánypártok kivételével valamennyi parlamenti párt elfogadta.

A szakszervezeti vezető szerint az új munka törvénykönyve által kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek a munkavállalók, miközben a foglalkoztatás nem nőtt, sőt a napokban országszerte összesen több ezer munkahely megszüntetéséről érkeztek bejelentések. Székely Tamás ezért a foglalkoztatás bővítését és a munkavállalók helyzetének javítását tűzte ki legfontosabb feladatuknak, megjegyezve, a közmunka fenntartása mellett a megújuló energiaforrások fejlesztését is alkalmasnak tartják céljuk eléréséhez.

Úgy értékelte, a rezsicsökkentéssel nem lehet takarékosságra nevelni a lakosságot, helyette olyan beruházásokra lenne szükség, amelyek érdemben csökkentik az energiafelhasználást.

Forrás: MTI