Budapest - Az LMP a Tolna Megyei Kormányhivatalhoz fordul, mert a párt társelnöke, Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint Horváth István, Szekszárd fideszes polgármestere megtiltotta neki, hogy konzultáljon az önkormányzat munkatársaival. Horváth István csúsztatásnak nevezte Szél Bernadett állítását.

MTI - "Az LMP elfogadhatatlannak és a fideszes arrogancia visszataszító példájának tartja a polgármester viselkedését, és a megyei kormányhivatalhoz fordul" - írta Szél Bernadett az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint olvasható, a nyári szociális gyermekétkeztetéssel hosszú ideje foglalkozó, a témában korábban törvényjavaslatot beterjesztő, a nyári parlamenti szünetben 500 polgármestert levélben felkereső és országjárást folytató LMP-s képviselőnek előre egyeztetett időpontja volt az önkormányzat köztisztviselőivel.

"A fideszes polgármester az utolsó pillanatban akadályozta meg, hogy az önkormányzat köztisztviselői - segítőkészen, nem mellesleg törvényi kötelezettségükhöz is híven - a képviselő rendelkezésére álljanak" - áll a közleményben.

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy "a fideszes polgármester helyi döbrögiként viselkedve akadályozta az ellenzéki képviselő munkáját".

A párt azt várja, hogy a kormánymegbízott vizsgálja ki az ügyet és biztosítsa, hogy a polgármester ne hátráltathassa az önkormányzati működés nyilvánosságára vonatkozó törvényes kötelezettségek teljesítését.

Szekszárd polgármestere, Horváth István csúsztatásnak nevezte Szél Bernadett állítását.

Az MTI-vel azt közölte, augusztus 12-én a polgármesteri hivatal titkárságát felkereste a helyi LMP vezetője azzal, hogy Szél Bernadett a gyermekétkeztetéssel kapcsolatban egy kisfilmet szeretne készíteni. Azt kérték, hogy a filmben nyilatkozzon a polgármester és a hivatal munkatársai.

Elmondta, erre úgy reagáltak, hogy nem kívánnak egy párt propagandafilmjében szerepelni, és nem tartják szerencsésnek, ha köztisztviselők  nyilatkoznának.

Horváth István hangsúlyozta, Szekszárdon a gyermekétkeztetés átláthatóan és a törvényeknek megfelelően zajlik. Az állami normatívával együtt közel 7 millió forintot fordít a város 350 szociálisan rászoruló gyermek nyári étkeztetésére. Ez az adat eddig is nyilvános volt mindenki számára - fűzte hozzá.

"Nem pártokat akarunk propagandafilmben kiszolgálni, hanem az embereknek szeretnénk segíteni" - fogalmazott Horváth István.