A szakértői egyeztetések után úgy tűnik, hogy sikerül megállapodni az Európai Bizottsággal, így nem veszít uniós forrásokat Magyarország - mondta a Kossuth Rádiónak a fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár.

Kossuth Rádió - Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár két héttel ezelőtt jelentette be, hogy sürgős akciótervet dolgoz ki a kormány, hogy megelőzze a következő uniós pénzügyi ciklus forrásvesztését, miután az Európai Unió 2013-2020 között 15 magyar operatív programból 13-at egyelőre nem finanszíroz. A két ország szakértői már egyeztetnek, és azon dolgoznak, hogy elkerüljék a források elvesztését – ezt már Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára közölte hétfőn.

Három uniós forrásból, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a kohéziós alapból és az Európai Szociális Alapból függesztette fel ideiglenesen az Európai Bizottság a Magyarországnak folyósítandó támogatások kifizetését. Az MTI-nek augusztus közepén név nélkül nyilatkozó, az ügyet ismerő bizottsági tisztviselő elmondta: a pénzeket azt követően fagyasztották be, hogy a bizottsági átvilágítás "jelentős hiányosságokat" talált a kérdéses operatív programok irányításában és ellenőrzésében.

A szakértői egyeztetések után azonban úgy tűnik, hogy sikerül megállapodni az Európai Bizottsággal, így nem veszít uniós forrásokat Magyarország - mondta a Kossuth Rádiónak a fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár. Csepreghy Nándor hozzátette: részleteket ugyan még nem tudnak, de látják a nyitottságot a bizottság részéről, így „99,9 százalék az esély arra, hogy létrejön a megállapodás”.

Kérdésre válaszolva kifejtette: a szankció a testület részéről az, hogy „az Európai Unió a kiküldött számlák egy bizonyos részét nem fizeti ki, ezt az összeget azonban újra meghirdethetik, tehát Magyarország nem fog forrást veszíteni”. Csepreghy Nándor közölte: a közelmúltban 5-600 milliárd forint értékben küldtek ki számlákat Brüsszelbe, ennek mintegy 5-10 százalékát nem fogja kifizetni az unió. „50-60 milliárdot bukhatunk így, de ezt az összeget újabb pályázatokba helyezhetjük ki” – hangsúlyozta.

Segít a költségvetés

Az uniós forrásokat ugyan egyelőre felfüggesztették, a költségvetés tartalékai ugyanakkor elegendőek ahhoz, hogy hosszú távon finanszírozzák azokat a programokat, amelyekre egyelőre nem küldenek pénz Brüsszelből – jelentette ki a helyettes államtitkár, megjegyezve: technikai vita folyik csupán az Európai Bizottsággal, amely hamarosan megoldódik.

Csepreghy Nándor a kormány azon szándékáról is beszélt, hogy át szeretné alakítani a fejlesztéspolitika rendszerét. Mint mondta, ezt a kormányváltás után csak komoly anyagi áldozatokkal lehetett volna véghezvinni, „a 2007-2013-as uniós költségvetési időszak pályáztatásai és forráskihelyezése ugyanakkor mostanra lezárult, így van néhány hónap, amikor arra tudunk koncentrálni, hogy mit lehet változtatni az intézményrendszerben annak érdekében, hogy 2014-től egy sokkal pályázóbarátabb szervezettel futhassunk neki a következő időszaknak”.

Teljes e-ügyintézés

A részletekkel kapcsolatban kiemelte: jelentősen csökkenti az adminisztrációs terheket a teljes e-ügyintézés bevezetése, csak elektronikus úton kell majd kezelni a pályázati dokumentumokat, ennek nyomán január elsejétől megszűnik a papír alapú ügyintézés. További segítség nyújthat az a szolgáltatás, amelynek keretein belül – ha a pályázó igényli – az intézményrendszer képes lesz ellátni a pályázatírási feladatokat, „ez egy ingyenes állami szolgáltatásként működhetne azokban az esetekben, ahol a pályáztatás lesz a projektkiválasztás eszköze" - hangsúlyozta Csepreghy Nándor.