A volt csungkingi párttitkár nem hitt gyilkos felesége bűnösségében - derült ki a nagy érdeklődéssel kísért Po Hszi-laj-per szombati tárgyalási napján, amelyen a hivatali hatalommal való visszaélés volt terítéken a kelet-kínai Csinan város bíróságán.

MTI - Mint kiderült, Po Hszi-lajt volt jobb keze, a város rendőrfőnöke, Vang Li-csün 2012 januárjában tájékoztatta arról, gyanú merült fel, hogy felesége, Ku Kaj-laj megölte Neil Heywood brit üzletembert. Po számon kérte feleségét, aki ártatlanságának igazolására bemutatta a halotti anyakönyvi kivonatot és azt mondta, Vang gyanúsítja. Bo Hszi-laj másnap többek előtt pofon ütötte a főrendőrt, majd napokon belül leváltotta posztjáról.

A megalázott és megfélemlített rendőr néhány nappal később menekült az Egyesült Államok csengtui főkonzulátusára és kért menedéket, egyben tájékoztatta az amerikaiakat a gyilkosság körülményeiről. Vang egy nap után kísérettel Pekingbe távozott. A széles nyilvánosság csak ekkor értesült arról, hogy Csungkingban "valami nincs rendben" és a kínai hatóságok is csak ezt követően kezdték meg a nyomozást.

A másnapi hivatalos csungkingi közlemény szerint a "hosszú ideje tartó túlzott munkavégzés okozta stressz és megromlott fizikai állapota miatt" betegszabadságra küldték. Ügyében tavaly szeptemberben hirdettek ítéletet, 15 év börtönt kapott a brit üzletember meggyilkolásának eltitkolásáért, hatalommal való visszaélésért, kenőpénz elfogadásáért, és mert disszidálásra tett kísérletet.

Előtte, 2012 augusztusában Ku Kaj-lajt is elérte az igazságszolgáltatás, miután kiderült, hogy 2011 novemberében ténylegesen megmérgezte Heywoodot. Bűnösnek találták szándékos emberölésben, felfüggesztett halálbüntetést kapott, ami lényegében életfogytig tartó szabadságvesztéssel egyenértékű.

Po a bíróságon részben elismerte felelősségét a rendőrfőnök meneküléséért, de tagadta, hogy hatalmával visszaélve az orvosi vizsgálatok meghamisíttatásával fedezni próbálta feleségét, vagy köze lenne a betegszabadságról szóló közleményhez.

Tegnap lejátszották Po feleségének idén augusztusban videóra rögzített - férjére terhelő - vallomását. Po a benne szereplő korrupciós kapcsolatokra vonatkozó állításokat indulatosan visszautasította. Csakúgy, mint a többi közvetlen, vagy közvetett vesztegetésre vonatkozó vádat.

A per során az ügyészek azt állították, Po, feleségén és fián keresztül két üzletembertől összesen 21,8 millió jüan (799 millió forint) értékben kapott kenőpénzt és ingatlant, 5 millió jüannal (182,4 millió forint) pedig megkárosította a közvagyont. Bemutatták a család franciaországi villáját, amelyet 2011-ben vásároltak 2,2 millió euróért (655,6 millió forint).

Az ügyben vallomást tett a francia Patrick Devillers is, aki 2007-ig volt felelős a villa gondozásáért, kiadásáért. 2007-től Neil Heywood vette át a menedzseri szerepet. A peren elhangzottakból arra lehet következtetni, hogy a Heywood és Ku Kaj-laj közötti anyagi természetű vita, illetve a Po házaspár Amerikában tanuló fiának megfenyegetése miatt határozott Po felesége a brit férfi meggyilkolásáról.

Ennek leleplezése indította el tehát azt a lavinát, amelybe belebukott az egykori párttitkár, volt városi polgármester, tartományi kormányzó és kereskedelmi miniszter, a kommunista párt 25 tagú politikai bizottságának tagja, az ország nagyreményű, elismerten tehetséges, ma bíróság előtt álló 64 éves politikusa. A meghallgatások vasárnap folytatódnak.