Az RMDSZ elnöke úgy látja: a romániai magyarságnak nem tesz jót, ha áthozzák az anyaországi politikai vitákat.

Az állampolgársággal a szavazati jog együtt jött, ez ellen nem lehetett mit csinálni – mondta Kelemen Hunor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az RMDSZ elnöke szerint a határon túli szavazatok nem fogják eldönteni, ki kormányozzon 2014-től.

Kelemen Hunor elmondta: az, hogy a magyar pártok érdeklődnek a külhoni magyarság problémái iránt, rendben van, ugyanakkor a romániai magyarságnak nem tesz jót, ha áthozzák az anyaországi politikai vitákat. A pártelnök hozzátette: a román államfő szavai indították el legnagyobb vihart, és Traian Băsescu szavai képesek felkorbácsolni a magyarellenes indulatokat, amelyek nem a magyarországi, hanem az romániai magyarságon csattannak majd.

Kelemen Hunor arról is beszélt, hogy el kell gondolkodniuk azon, hogy a román államfő szavai mikor voltak őszinték és mikor nem. Az RMDSZ elnöke elmondta: Tőkés László román állampolgárként azt mond, amit akar, ugyanakkor Orbán Viktor helyesen tette, hogy nem reagált ezekre a kijelentésekre.

Arról, hogy a köztévében a titulusából lehagyták a „romániai” szót Kelemen Hunor elmondta: jót nevetett az egészen és az ügyet túlbuzgóságnak tartja.

bumm.sk/atv.hu