Az Egyesült Államok külügyminisztériuma több mint 20 nagykövetség, konzulátus, valamint kisebb diplomáciai állomás átmeneti bezárását rendelte el a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, miután a hírszerzésnek sikerült magas rangú al-Kaida tagok levelezését elfognia. A nagykövetségek bezárására a hivatalos indok az elővigyázatosság - szakértők szerint azonban az Egyesült Államok így akar időt nyerni.
 

Az al-Kaida sejtek közötti üzenetváltások indították be végül a vészcsengőt, ami a nagykövetségek és konzulátusok ideiglenes bezárásához vezetett. A terrorszervezet egységei egymás közötti kommunikációjukban közel-keleti és észak-afrikai amerikai érdekeltségek elleni támadások lehetőségét vitatták meg. Híradások szerint Jemenben az Egyesült Államok híszerzése már hetek óta figyelemmel kísérte az egyre fokozódó fenyegetéseket, a végső lökést a diplomáciai pontok bezárásához azonban az adta meg, hogy a Ramadán július végén befejeződött, ami a térségben tapasztalt börtönszökésekkel együtt igen nagy kockázatot jelent.

Nincs ok az aggodalomra

A nagykövetségek ilyen mértékű bezárására eddig nem volt példa. Noha a leállást eredetileg csak egy vasárnapi napra tervezték, majd később e hét péntekéig tolták ki; a külügyminisztérium szerint továbbra sincs ok az aggodalomra, ugyanis ez a lépés csak elővigyázatosság. "Ez nem azt jelenti, hogy új fenyegetésekkel kell szembenéznünk, hanem azt, hogy lehetőségeinkhez mérten megtesszük a megfelelő lépéseket alkalmazottaink és látogatóink megvédése érdekében" - olvasható a külügyminisztérium állásfoglalásában.

Bezárások azonban nem csak a Közel-Keleten történtek, hanem Afrikában is; ráadásul Washington globális utazási figyelmeztetést adott ki augusztus hónapra. Arról nem szólnak a híradások, hogy mely nagykövetségek és konzulátusok vannak veszélyben, így könnyen lehet, hogy a bezárások tovább folytatódnak.

Időnyerés

A CNN egyik biztonságpolitikai elemzője elmondta, hogy a nagykövetségek bezárásának legfőbb oka nagy valószínűséggel az volt, hogy a külügyminisztérium így akart időt nyerni. Azzal, hogy a tervezett célpontokat egy időre "kiiktatták", szükségtelenné tették a támadást. A konzulátusok újbóli megnyitásáig fennmaradó időben lehetőség nyílik arra, hogy felkutassák és azonosítsák azokat a sejteket, amelyek a támadást akarták végrehajtani.

Különös aggodalomra ad okot azonban a jemeni helyzet. A jelentések szerint itt van a legnagyobb esély egy esetleges támadásra, ennek megfelelően pedig a készültség is igen magas - magasabb, mint a tavalyi évben, amikor tiltakozók támadták meg az amerikai külképviseletet. A nagykövetség 500 méteres körzetében legalább 12 tank állomásozik, ráadásul biztonsági okokra hivatkozva Nagy-Britannia, Franciaország és Németország is bezárta jemeni képviseletét.

Úgy tűnik, a fenyegetettség sokkal nagyobb mértékű, mint az utóbbi időben bármikor. Nem csak az Egyesült Államok, hanem több nyugati ország nagykövetsége is komoly veszélyben van. Több forrás is alátámasztotta, hogy al-Kaida csoportok már a végső fázisában vannak különféle - egyelőre még meghatározhatatlan jellegű - támadások előkészítésének.

A Ramadán, az iszlám vallás szent hónapjának vége azért jelentett különösen nagy veszélyt, mert a vasárnapi napra esett Laylet al-Qadr, az "Erő éjszakájának" napja. A muzulmánok szerint ha ezt az éjszakát a mecsetben közös imával és a Korán olvasásával töltik, minden valóra vágyik, amiről álmodnak. "Ez azt súgja nekünk, hogy valami történni fog a közeljövőben" - mondta el egy amerikai szakértő.

Bizonytalan a támadás időpontja

A hírszerzés egyelőre elég bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy az al-Kaida mikorra tervezi a támadást - ezt az is bizonyítja, hogy a külügyminisztérium egész hónapra kiadta a globális utazási figyelmeztetést. "A terroristák különböző eszközöket és célpontokat választhatnak a támadásra. Figyelmeztetjük az amerikai állampolgárokat, hogy a terroristák célpontja lehet a tömegközlekedés és a nagyobb turisztikai központok egyaránt" - olvasható a hivatalos közleményben.

A készültség magas fokát mi sem mutatja jobban mint az, hogy már a Pentagonban is megkezdődtek a legfelsőbb szintű tárgyalások azzal kapcsolatban, hogy támadás esetén a régióban állomásozó amerikai alakulatok közül melyeket lehetne bevetni.

Elégedett republikánusok

A bengázi nagykövetséget ért 2012. szeptember 11-i támadás után a Republikánus Párt tagjai élesen bírálták a kormányzatot, mivel az nem tett lépéseket a nagykövetség bezárására annak ellenére, hogy voltak információi a tervezett támadásról. "Elismerésem nekik. A kormányzat végre helyesen cselekszik" - nyilatkozott egy republikánus képviselő.

Optimista vélemények szerint a nagykövetségek mostani, tömeges bezárásának oka nem (csak) az al-Kaida fenyegetése, hanem a bengázi incidens miatti túlzott óvatosság. Az azonban biztos, hogy ilyen mértékű óvintézkedéseket régóta nem tett az amerikai kormányzat azért, hogy megelőzzön egy bizonytalan terrortámadást.