700 millió forintból kell megújítani a magyar védőnői hálózatot, mely során ki kell alakítani egy egységes rendeletet a szakma számára. Cél továbbá, hogy a védőnői hálózatot hungarikummá minősítsék.

Kossuth Rádió - A védőnők javaslatait és véleményét egy országjárás keretében összegzik, mely szeptember végén, október elején kerül az államtitkárság és a miniszter elé. Ezzel párhuzamosan zajlik a törvényi szabályozás előkészítése, a struktúra felvázolása és folyamatos a kapcsolat a társszakmák képviselőivel is – részletezte Bábiné Szottfried Gabriella szerdán a Kossuth Rádióban.

A védőnők egy aláírási akció keretében maguk kérték idén tavasszal, hogy egységes, állami munkáltatójuk lehessen, ugyanis a fenntartók szempontjából „nagyon heterogén a paletta”, az emelt bér hatását például a védőnők több mint 90 százaléka nem érezte. Gond van továbbá az ellátandók létszáma alapján számított pontérték szerinti finanszírozás rendszerrel is. Az egységes állami munkáltató ezekre a problémákra megoldást jelentene – fejtette ki a védőnői hálózat megújításáért felelős miniszteri biztos a 180 percben.

Véleménye szerint a védőnői szolgálat megfelel a hungarium törvény követelményeinek. Egy olyan rendszer ugyanis, mint a magyar, vagyis, ami egy olyan komplex és preventív ellátást nyújt, amely végigkíséri a családokat a fogantatástól a felnőtté válásig egy magasan képzett szakember révén, nincs még egy a világon, ezért „mutassuk meg, hogy büszkék vagyunk rá” – fogalmazott.