Hozamcsökkenéssel értékesített a meghirdetett összegben 12 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján.

Akárcsak a diszkont kincstárjegyeket, a változó kamatozású kötvényeket is viszonylag mérsékelt túljegyzés mellett a tervezett összegben, de magasabb áron adta el az adósságkezelő. A minden második hét csütörtökén megrendezett aukción az ÁKK most is a megszokott 50 milliárd forint értékben hirdetett meg 12 hónapos diszkont kincstárjegyet jegyzésre.

Az ÁKK a benyújtott 80,15 milliárd forint ajánlatból a meghirdetettnek megfelelő összeget fogadott el az előző aukción elértnél 4 bázisponttal, a másodpiaci referencia hozamnál pedig 3 bázisponttal alacsonyabb, 3,97 százalékos átlaghozamon. Az aukciós hozam 4,00 százalék alatt eddig csak egy alkalommal volt a 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukciók történetében, az idei május 15-i aukción.

A minden második 12 hónapos dkj-aukción piacra vitt 5 éves futamidejű, változó kamatozású kötvényből az ÁKK 5 milliárd forintot hirdetett meg. Az elsődleges forgalmazók 9,75 milliárd forintos ajánlatából a meghirdetett összeget fogadta el az ÁKK, és névértékben 5 milliárd forintot értékesített a papírból a névérték 95,65 százalékán, az előző aukciónál 37 bázisponttal magasabb árfolyamon.