Két komoly hőségriadó volt július 24-e óta, vagyis kevesebb mint három hét alatt Magyarországon. Pénteken ugyan egy hidegfront némi enyhülést hoz, de a meteorológiai előrejelzések szerint a Kárpát-medencében a következő két hétben is az átlagosnál melegebb időre lehet számítani.

MTI - Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője pénteken az MTI-nek elmondta: idén nyáron június 17. és 22., július 27. és 29., majd augusztus 2. és 8. között több napra is a legmagasabb fokú figyelmeztetést kellett kiadni a hőség miatt.

A szakértő kiemelte: a hőségriadót a meteorológiai szolgálat előrejelzései alapján az országos tiszti főorvos rendeli el. Az utóbbi időszakban - mint fogalmazott - "két komoly hőségriadós periódust is átéltünk". Július végén 1 napra (24-ére) másodfokú intézkedést, 3 napra pedig (25-29.) harmadfokú intézkedést léptetett életbe az országos tiszti főorvos. Augusztusban négy napra (2-5.) másodfokú, majd további négy napra (6-9.) harmadfokú intézkedés, vagyis hőségriadó lépett életbe.

A magas hőmérsékletre vonatkozó figyelmeztetés első szintje az, amikor a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen 25 és 27 fok között várható egy vagy két napig. Ekkor az érintett megyékre citromsárga figyelmeztetést ad ki a meteorológiai szolgálat.

Második szintű, narancssárga figyelmeztetést adnak ki, ha a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen tartósan (legalább 3 egymást követő napon) 25 és 27 fok között várható, vagy ha a napi középhőmérséklet egy vagy két napon egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen 27 fok fölött várható.

A hőségre vonatkozó figyelmeztetés legmagasabb, harmadik szintje idején a napi középhőmérséklet tartósabban legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen (legalább 3 egymást követő napon) 27 fok fölött várható.

A hőséghullámok ideje alatt több napon új legmagasabb minimum-, illetve maximumhőmérsékleti rekordok születtek. A július végi kánikulai időszakban, 29-én Baja-Csávolyon volt a legmelegebb, pontosan 40 Celsius-fokot mértek. A mostani hőségriadó idején augusztus 8-án, csütörtökön mérték a legmagasabb, s ezzel az idei nyár legmagasabb hőmérsékletét Győr-Likócson, ahol 40,6 fok volt. A fővárosban is ugyanezen a napon mérték az idei legmagasabb hőmérsékletet: Újpesten csütörtökön 40 fok volt.

Lakatos Mónika arra is kitért, hogy a következő héten elszórtan záporok, zivatarok enyhítik a forróságot, de kiadós csapadék egyelőre nem várható. Továbbra is az átlagosnál kissé melegebb idő várható, 30 fok körüli maximumokkal.

A Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjában (ECMWF) kiadott előrejelzések szerint a kontinensen a következő hétben keleten, délen és a Kárpát-medence térségében több fokkal melegebb, átlagosan csapadékos idő várható. Északon és nyugaton lehet az ilyenkor megszokottnál kissé hűvösebb és csapadékosabb időre számítani - mondta a meteorológiai szolgálat éghajlati szakértője.