Budapest - A hőség miatt csütörtök estig csökkentett sebességgel közlekednek a vonatok a kelebiai, a miskolci és a záhonyi vonalak egyes szakaszain - közölte a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-vel.

MTI - Peiper Károly tájékoztatása szerint a Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vonalon Soroksár és Kunszentmiklós-Tass között 19 óráig lesz érvényben az intézkedés, amely 20-30 perces késéseket okozhat.

A Budapest-Miskolc-Nyíregyháza vonalon Hatvan és Nyíregyháza között szintén 19 óráig közlekednek lassabban, 80 kilométeres sebességgel a vonatok, emiatt 30-40 perces késésekkel kell számolni.

Nyíregyháza és Záhony között is érvénybe lép sebességkorlátozás déltől 20 óráig, emiatt 10-15 perccel növekedhet a menetidő.

A MÁV a fővárosi fejpályaudvarokon, valamint 11 nagyobb vidéki állomáson továbbra is vizet oszt, de azt javasolja az utasoknak, hogy elegendő vízzel kezdjék meg utazásukat.

A vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, ha eléri, vagy meghaladja a 45 Celsius-fokot a sínszál hőmérséklete, akkor fokozott pályafelügyeletet vezetnek be. Ha a tartósan meleg - 50-60 fokos - sín miatt pályadeformáció jelei mutatkoznak, akkor további sebességkorlátozásokat vezetnek be, de a szakemberek felkészültek az ilyenkor előforduló felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés kijavítására is.