Budapest - A szociális szövetkezetek foglalkoztatási szerepével kapcsolatban is megfogalmazódtak javaslatok az új szövetkezeti törvény tervezetének az elmúlt két hétben megtartott társadalmi vitájában - közölte Patay Vilmos, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, hogy a véleményezők, azaz a szövetkezeti világ érdekképviseletei mellett civil szervezetek és magánszemélyek is támogatták az előterjesztés főbb vonalait.

Megfogalmazódott ugyanakkor több módosítási javaslat is: a hazai szövetkezeti gyakorlat megváltoztatását fontosnak tartó szervezetek például azt hiányolták a tervezetből, hogy nem elég markáns benne a szövetkezetek fogalmának és a tulajdonosi érdekérvényesítés lehetőségének a szabályozása. Többen szorgalmazták továbbá az álszövetkezetek határozottabb korlátozását - részletezte Patay Vilmos.

Sok véleményező szerint az eddigieknél jobban szolgálná a szociális szövetkezetek foglalkoztatási jelentőségét, ha több céllal lehetne létrehozni ilyen szövetkezeteket - ismertette a fideszes képviselő.

Hozzátette: széles körű igény mutatkozott emellett a szövetkezeti működéssel létrejött vagyon megvédésére a kilépő, kizárt tagok követeléseitől.

Patay Vilmos végül elmondta, a javaslattevőknek visszaigazolást küldenek indítványuk támogathatóságáról.