Budapest - Magyarország eddig kizárólag csak a Gyurcsány-Bajnai-kormány hibájából veszített eurómilliárdokat az országot megillető fejlesztési forrásokból - hangsúlyozta a Fidesz pénteki közleményében Harangozó Gábor (MSZP) sajtótájékoztatójára reagálva.

MTI - A nagyobbik kormánypárt szerint "egyedül a bukott baloldal miatt maradtak el, sodródtak veszélybe és lettek korrupció áldozatai a hazai fejlesztések". A fejlesztési forrásokat felügyelő Bajnai Gordon vezetésével a szocialisták a fejlesztési források 76 százalékát szabálytalanul költötték el, "offshore lovagok és Hagyó Miklósok élősködtek rajta" - írta a Fidesz.

A szocialisták kormányzásával ellentétben jelenleg az országnak járó fejlesztési forrásokat az "utolsó fillérig elhozzuk Brüsszelből", gyorsított, egyszerűsített, átlátható pályázati rendszeren keresztül a magyar vállalkozások és a települések fejlesztése érdekében - közölték. Hozzátették, hogy a baloldal azonban ezúttal sem a magyarok oldalán áll, egy emberként drukkolnak annak, hogy az unió a magyar embereket és vállalkozásokat büntesse meg. A Gyurcsány-Bajnai-szövetségnek az a siker, ha Magyarországot elmarasztalják és megbüntetik. "Ennek érdekében képesek minden eszközt megragadni, Brüsszelben kilincselni, hazánkat lejárató cikkeket íratni és bőkezűen pénzelni a kormányellenes kirohanásokra hajlandó nemzetközi szervezeteket" - zárul a közlemény.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget vezető Lázár János hétfőn jelentette be, hogy a kormány akciótervet dolgoz ki a 2007-2013-as időszak uniós forrásvesztésének megelőzésére, miután az EU a 15 magyar operatív programból 13-at egyelőre nem finanszíroz.

Harangozó Gábor, az MSZP elnökségi tagja pénteki sajtótájékoztatóján azt kérdezte, a kormányfő mióta ismeri az Európai Bizottság kifogásait, pontosan mik a kifogások, melyik program mikor állt le, illetve miért nem tájékoztatták előbb a közvéleményt. Rákérdezett, van-e összefüggés a Közgép Zrt. "közbeszerzési sikerszériája" és az útfejlesztési támogatások felfüggesztése között, ki a felelős a mulasztásokért, és történt-e felelősségre vonás.

Az ellenzéki politikus hozzátette, az uniós aggályok megismeréséért kérdéseket intéztek az Európai Bizottság illetékes főigazgatójához is.