Moszkva - Csekély a valószínűsége annak, hogy az iszlamista Muzulmán Testvériség mozgalom visszavághat Egyiptomban - vélekedtek orosz napilapok pénteken.

MTI - Az orosz szakértők véleménye ugyanakkor megoszlik arról, hogy a hadseregnek szándékában áll-e elmenni a végsőkig az iszlamista mozgalommal való szembenállásban. Bizonyosnak tűnik, hogy a hatalom egy része nem akar meghátrálni. Az új egyiptomi vezetés a hét elején valamennyi kormányzót eltávolított a helyéről. A régiós vezetők helyére mára 19 tábornok lépett, valamint két bíró. Utóbbiak Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnökhöz közel állnak - emlékeztetett a Kommerszant című tekintélyes politikai-gazdasági napilap. 

Kszenyija Szvetlova Közel-Kelet szakértő a lapnak azt mondta, hogy bár megmagyarázhatóak a katonák tettei, "sem Mohamed Murszi hívei, sem ellenfelei nem bocsájtják meg a hadsereg vezetésének, hogy az egyiptomi forradalmat követő időszak legvéresebb napját idézték elő". Szerinte az egyiptomi hadsereg gyakorlatilag saját magát kergette bele a csapdába, tekintélye szemmel láthatóan csökken.

Alekszandr Ignatyenko, a Vallási és Politikai Intézet igazgatója rámutatott: a megbuktatott Mohamed Murszi elnök mögött álló Muzulmán Testvériség visszatérését a hatalomba "befolyásos külső erők", Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Kuvait igyekszik megakadályozni. A szakértő éppen ezért kizárja, hogy Egyiptomban megismétlődjön a törökországi forgatókönyv, a hadsereg háttérbe szorítása.

Jevgenyij Szatanovszkij, a Közel-Kelet Intézet elnöke szerint az egyiptomi Muzulmán Testvériségnek elegendő ereje van a küzdelem folytatásához. A szakértő a Vedomosztyi című befolyásos üzleti-politikai lapnak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy Egyiptomban a lakosság fele a mozgalom híve, és miután képviselőjük egy évig elfoglalta az államfői posztot, ez idő alatt az állami alapok jelentős része átkerülhetett a Muzulmán Testvériséghez. "A mozgalom hosszú terrorista múlttal rendelkezik, szövetségesei pártok és terrorcsoportok Tunéziában, Törökországban, a Hamász terroristái a Gázai övezetben, és Katar is intenzíven támogatja őket" - tette hozzá Szatanovszkij.

Egyiptom az arab világban kulcsfontosságú szerepet tölt be, s ha a katonaság nem mutat kellő politikai akaratot, nem zárható ki a polgárháború - vélte az orosz Közel-Kelet-szakértő. 

www.kommersant.ru/doc/2256195
http://www.vedomosti.ru/newspaper/article/510951/armiya-na-ulice