Horvátország hajlandónak mutatkozik a lex Perkovicként ismertté vált jogszabály megváltoztatására, hogy jogrendje összhangba kerüljön az uniós szabályokkal - közölte szerdán Mina Andreeva, Viviane Reding igazságügyi biztos szóvivője.

Alig két hónappal uniós taggá válása után Zágrábnak máris brüsszeli szankciók lehetőségével kellett számolnia, miután a horvát parlament június végén módosította az európai elfogató parancs alkalmazásáról szóló horvát jogszabályt, mégpedig úgy, hogy csak azokat az embereket kelljen ilyen dokumentum alapján más uniós országoknak kiadnia, akiket 2002. augusztus 7. után elkövetett bűncselekmények miatt keresnek. A módosításról Zágráb nem egyeztetett Brüsszellel.

A vitatott törvénymódosítás alapján Zágráb nem köteles elfogni és kiadni Németországnak Josip Perkovicot, az egykori jugoszláv titkos szolgálat (UDBA) korábbi tisztjét, aki a német hatóságok szerint 1983-ban kiadta a parancsot, hogy jugoszláv titkos ügynökök öljenek meg egy, az NSZK-ban élő jugoszláv-horvát emigránst.

Andreeva ismét elmondta, hogy a bizottságot nagyon aggasztja, hogy Horvátország egyoldalúan, egyeztetés nélkül módosította az európai elfogató parancs alkalmazásáról szóló horvát jogszabályt.

"Ez ellentétes az uniós joggal, és aláássa az egységes európai igazságszolgáltatási térség működését" - fogalmazott Andreeva. Emiatt a bizottság már neki is állt, hogy a horvát csatlakozási szerződés 39. cikke értelmében előkészítse a "megfelelő intézkedéseket", szankciókat, hogy Zágráb összhangba hozza a törvényt az uniós joggal.

Andreeva ugyanakkor azt is elmondta, hogy Viviane Reding kedden este levelet kapott a horvát igazságügyi minisztertől, amelyben úgy tűnik, Zágráb konstruktív hozzáállást mutat a kérdésben.

"(Zágráb) történetesen hajlandónak látszik, hogy változtasson a jogszabályon, és összhangba hozza azt az uniós szabályokkal" - jelentette ki Mina Andreeva. Reding szóvivője arról is beszámolt, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is hasonló biztosítékot kapott kedd este a horvát kormányfőtől.
"A bizottság üdvözli ezt a konstruktív hozzáállást" - fogalmazott Andreeva, majd hozzátette, hogy a bizottság azt szeretné, ha ezt a "pozitív politikai szándéknyilatkozatot" gyors törvényalkotói lépés követné.