Budapest - Az Együtt-PM szövetség szerint meg kell szüntetni "az Orbán-Hoffmann-rezsim rombolását" az oktatásban, és ismét az önkormányzatok, a helyi közösségek kezébe kell adni a közoktatással kapcsolatos döntéshozatalt.

MTI - Szelényi Zsuzsanna, a szövetség szakpolitikusa csütörtökön, A tanév itt kezdődik című budapesti konferencia helyszínéül szolgáló Syma rendezvényközpont előtt tartott sajtótájékoztatóján bírálta az oktatási kormányzatot. Azt mondta: az oktatás irányítása ma nem a gyermekekről, hanem az államról, az Orbán-kormányról szól.

A szakpolitikus kifogásolta, hogy Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár az elmúlt időszakban, egy személyben több száz iskolaigazgatót nevezett ki. Szerinte az oktatás központosítása kiüresítette az iskolaigazgatói funkciót, hiszen az intézményvezetők már nem munkáltatói a pedagógusoknak, és nem rendelkeznek az iskolák működtetéséhez szükséges pénzzel sem.

Szelényi Zsuzsanna felrótta azt is, hogy míg korábban az önkormányzatok nagy gonddal és a helyi közvélemény figyelembevételével választották ki az igazgatókat, jelenleg ezt az államtitkár egy rövid pályázat alapján teszi meg. A politikus ezt amatőr megoldásnak nevezte, és feltette a kérdést: valóban a legrátermettebbeket választotta ki Hoffmann Rózsa, vagy politikai megoldás született?

Ugyancsak kifogásolta az Együtt-PM szövetség, hogy több mint száz iskola esetében még így sem sikerült vezetőt választani, így ezekben az intézményekben helyettesek kezébe adják a jelentős változtatások irányítását.