"Paulo Vinícius egyértelműen magyar válogatott szintű védő" - mondta a csakfoci.hu-nak Egervári Sándor. A szövetségi kapitány a Videoton brazil védőjének azon nyilatkozatára reagált, melyben az honlapunknak elmondta: szívesen szerepelne a magyar nemzeti együttesben. Egervári szerint a 23 éves játékos minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami fontos egy jó hátvédnél, sőt a szakember az NB I egyik legértékesebb futballistájának nevezte Viníciust. Szerinted jó ötlet lenne a légiós honosítása?

Paulo Vinícius, a Videoton brazil védője egy csakfoci.hu-nak adott interjúban beszélt arról, hogy korábban már felmerült az esetleges honosítása, és szívesen játszana a magyar válogatottban. Kíváncsiak voltunk, miként vélekedik minderről a szövetségi kapitány.

– Vinícius egyértelműen magyar válogatott szintű védő, jó véleménnyel vagyok róla – kezdte Egervári Sándor a csakfoci.hu-nak. – Az első lépést azonban nem nekünk kell megtenni. Ha a játékos érez elhivatottságot, hogy a magyar színeket képviselje, és szívesen csatlakozna hozzánk, akkor mi szeretettel várjuk. Persze vannak bizonyos jogi feltételek, amelyeknek meg kell felelnie.

Egervári Sándor beszélt a brazil védő adottságairól is.

– Teljesítménye hétről-hétre megüti azt a szintet, amellyel helye lenne a magyar válogatottban. Szembetűnő, hogy kiváló adottságokkal rendelkezik, minden tulajdonsága megvan, ami fontos egy jó védőnél: fordulékony, gyors, higgadt, határozott. Kiváló futballista, az NB I egyik legértékesebb játékosa – mondta a szakember.

A szövetségi kapitány tehát szívesen látná a játékost a válogatottban. Annak ellenére, hogy a bekk nem szerepelt a brazil felnőtt nemzeti együttesben (ez kizáró ok lenne), honosítása nem egyszerű. Honlapunk azt is megvizsgálta, mindez hogyan lehetséges.

A hatályos jogszabályok szerint a magyar állampolgárság nem magyar származású külföldiek esetében nyolcévi folyamatos magyarországi itt lakás után kérhető (Vinícius két éve él Magyarországon). Ez csökkenthető öt, illetve három évre, ha bizonyos feltételek teljesülnek (pl. Magyarország területén született, magyar állampolgárral legalább három éve érvényes házasságban él, kiskorú gyermeke magyar állampolgár).

Vinícius esetében ezek a pontok nem érvényesek, de rá vonatkozhat az állampolgársági törvény egyik passzusa, mely szerint a köztársasági elnök – az állampolgársági ügyekért felelős miniszter előterjesztésére – felmentést adhat a honosítás említett (és egyes további) feltételei alól, ha a kérelmező honosításához Magyarországnak fontos érdeke fűződik. Ehhez "csupán" büntetlen előéletűnek kell lenni, valamint honosítása Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát nem sértheti. Elméletileg tehát Vinícius akár rövid időn belül is megkaphatja a magyar állampolgárságot, amennyiben a felek így határoznak.

A nemzetközi labdarúgásban ma már bevett szokás, hogy a válogatottakban honosított labdarúgók szerepelnek. Brazilok esetében pláne több példát is találunk arra, hogy néhányan máshol találtak új hazára. Itthonról Leandro neve ugorhat be mindenkinek (bár ő lényegesen hosszabb időt töltött el hazánkban az állampolgárság megszerzése előtt), de külföldi példák is akadnak. Cacau a német nemzeti együttesben szerepelt világbajnokságon, Marcos Senna a spanyolokkal lett Európa-bajnok 2008-ban, de a portugáloknál is feltűntek brazíliai születésű játékosok Deco vagy éppen Pepe személyében (a két ország közös történelme, a nyelvi azonosság nyilván itt segíti mindezt). Közép-Európából a Horvátország színeit 59 alkalommal magára öltő csatárt, Eduardót említhetjük. (Fotó: vidi.hu)





,Egervári Sándor
,Fehérvár
,foci
,magyar foci
,magyar válogatott
,Mobil
,NB I
,Paulo Vinícius
,Promó
,Videoton