Budapest - A Demokratikus Koalíció (DK) kifogásolja, hogy a nyíregyházi kórház fejlesztésének megkezdése kapcsán szó sem esett arról, hogy a beruházás a Gyurcsány-kormány pólusprogramjának eredménye.

MTI - Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy a 400 milliárd forintnyi uniós támogatással útjára bocsátott úgynevezett pólusprogram a vidéki nagyvárosok közösségi intézményeinek, kórházainak és egyetemeinek fejlesztését szolgálta. A program jelentős elemei - a miskolci és a debreceni egyetem, a kecskeméti, a győri és a kaposvári kórházak fejlesztése - már megvalósultak. A nyíregyházi kórházfejlesztésről pedig már 2009-ben döntött a Gyurcsány-kormány.

A DK szerint az Orbán-kormány csupán annak érdekében vezetett be jelentős szerkezeti változtatásokat az uniós pályázatok elbírálásánál, hogy a megrendeléseket saját üzleti holdudvarának játssza át. Emiatt pedig egyéves késedelmet szenvedett az uniós támogatások lehívása és elúszott legalább 600 milliárd forint felhasználásának az esélye.

Vagyis a kormány most "elődjének tollával ékeskedve legalább kommunikációban próbálja menteni a menthetőt". A nyíregyházi kórház fejlesztéséhez "Orbánék" csak annyival járultak hozzá, hogy a kivitelezés megkezdését a ciklus utolsó félévére halasztották, holott a beruházást már át kellett volna adni - olvasható a közleményben.

A DK mindezt annak kapcsán közölte, hogy szerdán Nyíregyházán sajtótájékoztató keretében jelentette be a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház főigazgatója, hogy az intézményben megkezdődhet a 14,5 milliárd forint értékű tömbkórház-építési projekt megvalósítása az Európai Unió támogatásával.