A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének szervezésében ez lesz az első olyan rendezvény, amelyre hét országból érkeznek nagycsaládosok, főként magyarok.

MTI - Nagyszabású családkongresszus kezdődött a délvidéki Kishegyesen a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének a szervezésében.

A Vajdaság a Kárpát-medence régiói közül az a terület, ahol jellemző a népesség direkt fogyása, de a nagycsaládosok nem ebbe a kategóriába tartoznak. Benák Búcsú Emese, a szabadkai Nagycsaládos Egyesület alelnöke a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában azt mondta: az asszimiláció mellett az elvándorlás jelent gondot, valamint az, hogy a családok kevés gyermeket vállalnak. Nagyon ritka a 6-8 gyerekes nagycsalád, amelynek egyik oka, hogy a szerb állam négy gyermekig ad támogatást, a további gyerekekre már semmilyen támogatás nem jár.

Krizsán Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnöke hozzátette: azokat az intézkedéseket foglalták össze, amelyek segíthetnek a jelenlegi helyzeten. Különösen a fiatalok nevelésében, házasságra való felkészítésében, a családi életmód népszerűsítésében tehetnek sokat a civil szervezetek, az egyházak, de az iskolák is. A szövetség szeretné, ha a magyar érdekeltségű intézmények, önkormányzatok aktívan bekapcsolódnának az akciótervükbe.

Krizsán Vilmos elmondta: nagyon sok gyermektelen család van, vagy olyan, ahol csak egy-két gyermek van, pedig az anyagi helyzetük megengedné, hogy több gyermeket vállaljanak. Már nem családcentrikus világban élünk, ezért a mai fiatalokat is rá kell vezetni arra, hogy mekkora öröm családban élni, gyermeket vállalni.