Modest Dulić szabadkai polgármester fogadta Robert és Josip Grabarevićot, akiket nemrégiben a Rockefeller Alapítvány megjutalmazott találmányukért. A szabadkai származású testvérpár 10 000 dollárt nyert az alapítvány által szervezett Zöld Ötletek Fórumán, ahol a napenergiával működő jégkrémes triciklijükkel szálltak versenybe.

Már hírt adtunk arról, hogy a Grabarević fivérek találmányát nemzetközi érdeklődés övezi, s Újvidéken is örömmel fogadták, de szülővárosukban, Szabadkán a kommunális rendőrség tavaly 11 000 dináros büntetést szabott ki rájuk a köztéren való árusításra vonatkozó szabályok megszegése miatt.

Modest Dulić a feltalálók fogadásakor bejelentette, a 11 000 dináros büntetés „ki van fizetve”. Emlékeztetett, hogy a büntetést tavaly rótták ki, amikor még az a határozat volt érvényben, amely tiltotta a mozgó standokról és mozgó hűtőjárművekből való árusítást.

„Minden meghozott döntésnek abban a szellemben kellene megszületnie, amelyben élünk, követniük kellene a trendeket és a találmányokat. Kezdeményezni fogjuk a kommunális rendről szóló határozat megváltoztatását, s ezzel legalizáljuk a Grabarević család különleges gyártmányát, ezt a mozgó hűtőszekrényt” – mondta Dulić.

Kijelentette, lehetővé teszik majd a testvérpár számára, hogy végezzék a munkájukat, ami egyébként vonzóbbá is teszi a várost, hiszen – értékelése szerint – egy „innovatív termékről van szó, amely minden városban, ahol bemutatták, nagyon szép fogadtatásban részesült”.

„A Grabarević család ambícióit és terveit szem előtt tartva ily módon biztosítjuk számukra a napenergiával működő tricikli gyártásának feltételeit” – fejtette ki a polgármester. Támogatta a testvérpár ötletét, miszerint Szabadkának egy ökoközponttá kell válnia, ahol 30 szoláris energiával működő ökojárműből csak jégkrémet árulnának.

„Amellett, hogy ez egy turisztikai látványosság lenne, Grabarevićék úgy vélik, ily módon 100 szabadkai polgárt lehetne foglalkoztatni, s Szabadka néhány éven belül az egyik legzöldebb európai várossá válhatna” – hangoztatta Dulić.

A testvérpár köszönetet mondott a szabadkai polgármesternek támogatásáért és a bírság kifizetéséért is. Robert Grabarević ugyanakkor bejelentette, továbbfejlesztik az ökotriciklit, s hamarosan megkezdődik a sorozatgyártása is. Mindehhez teret adott a város az üzleti inkubátorház területén – közölte. (RTV)