Az izraeli-palesztin béketárgyalások újabb fordulóját augusztus második hetében Izraelben tartják - jelentette be péntek este Jeruzsálemben Cipi Livni izraeli főtárgyaló, igazságügyi miniszter.
 

MTI - A béketárgyalásokat amerikai közvetítéssel három éves szünet után a hét elején Washingtonban újították fel. Az első tárgyalási fordulón a felek kidolgozták a békemegállapodást célzó egyeztetések menetrendjét.

Cipi Livni televíziós nyilatkozatában elmondta: a felek megegyeztek abban, hogy a tárgyalásokat váltakozó helyszín tartják, egy alkalommal Izraelben, másik alkalommal pedig a Palesztin Hatóság területén.

A tárgyalások előmozdítása érdekében Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormánya a múlt hét végén úgy döntött, hogy a közeli jövőben szabadon bocsátanak 104 - Izrael elleni merényletek miatt az országban bebörtönzött - palesztin foglyot.

Cipi Livni ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy a palesztin foglyok első csoportjának szabadon bocsátására várhatóan a most következő tárgyalási fordulóval egy időben kerül sor.

A hét elején Washingtonban tartott tárgyalásokkal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy azokat mindkét fél "tárgyszerűen" közelítette meg. "Az volt a benyomásom, a palesztinok nem azért léptek be a tárgyalóterembe, hogy vádolják Izraelt..." - jelentette ki a többi között.