Az Egyesült Államok újabb 195 millió dollár támogatást nyújt a szíriai lázadóknak, humanitárius, valamint élelmiszersegély formájában - jelentette be Barack Obama amerikai elnök.

MTI - A mostani felajánlással együtt Amerika már több mint egymilliárd dollárnyi (mintegy 226 milliárd forint) segélyt küldött Szíriába az ottani polgárháború két évvel ezelőtti kitörése óta.

Az újabb segély bejelentését Obama a muszlimok böjti hónapját lezáró íd al-fítr ünnepre időzítette. A Fehér Ház által szerdán közzétett nyilatkozatban Obama azt írja, hogy sok amerikai a muszlimokkal együtt ünnepelte a ramadánt. Szíriában azonban milliók veszítették el az otthonukat, és az Egyesült Államok segíteni akar.

Washington nemrég hagyott jóvá egy másik támogatási csomagot, amelyet a szíriai lázadóknak szánt fegyverekből állítottak össze, hogy megfordítsák a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű hadsereg utóbbi időben aratott harctéri győzelmeit.

Az ENSZ segélyezési programjának vezetője, Valerie Amos azt javasolta szerdán, hogy a világszervezet tagállamai indítsanak széles körű akciót a háború sújtotta szíriai lakosság védelmére, hogy a segélyek eljussanak a szükséget szenvedőkhöz, és enyhíteni tudjanak a szomszédos országokra a szíriai menekültáradat miatt nehezedő terheken is.

Amos az ENSZ Biztonsági Tanácsában körözött kezdeményezésében hangsúlyozta, a szíriai rezsimnek és ellenzékének egyaránt kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy védelmet nyújt a civileknek és mindazoknak, akik már nem résztvevői az összecsapásoknak, beleértve a betegeket, a sebesülteket és a foglyokat.

A dokumentum szerint minden harcoló félnek kötelezettséget kell vállalnia arra vonatkozóan is, hogy nem létesít harci állásokat lakott térségekben, előzetesen figyelmezteti a lakosságot a kezdődő hadműveletekre, lehetővé teszi a segélykonvojok biztonságos áthaladását az általa ellenőrzött területeken, és humanitárius tűzszüneteket iktat be, hogy a segélyek a harcok által leginkább érintett területekre is eljuthassanak.