Budapest (MTI) - Az Allianz Hungária működési nyeresége 3,5 milliárd forintra nőtt 2013 első fél évében. A tavalyi első hat hónapban 1,7 milliárd forint volt a profit, a jelentős növekedés annak tudható be, hogy a társaság a pénzintézeti különadó teljes összegét lekönyvelte az elmúlt év első felében.

Az Allianz Hungária MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az idei első félévi működési eredményre nagy mértékben hatott az, hogy ebben az időszakban természeti katasztrófák sora történt az országban.

A biztosítótársaság bruttó díjbevétele 2013 első fél évében 75,4  milliárd forint volt az egy évvel korábbi 80,5 milliárd forinttal szemben.

"A kedvezőtlen piaci körülményekhez képest, és a negatív tényezők hatása ellenére vállalatunk továbbra is megfelelő tartalékokkal rendelkezik és stabil a tőkehelyzete, így kedvező helyzetben van ahhoz, hogy továbbra sikeresen átvészelje a még előttünk álló gazdasági kihívásokat" - idézi a közlemény Kisbenedek Pétert, az Allianz Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatóját.

Az Allianz Hungária nem-életbiztosítási üzletágának díjbevétele 2013 első felében 43 milliárd forintra csökkent az előző évi 51,5 milliárd forinthoz képest, működési eredménye pedig 2,4 milliárd forintot tett ki.

A gépjármű-felelősségbiztosítási (gfb) és a casco-piac zsugorodásának hátterében továbbra is a mindkét területen tapasztalható kiélezett piaci verseny, valamint a casco-ágazat célpiacának számító újgépjármű-értékesítés alacsony szintje áll. A kár- és költségmutatók a gfb esetében stabil, a casco-nál pedig javuló tendenciát mutatnak.

Az Allianz Hungária vállalati üzletágának 2013 első félévi eredményeire rányomta a bélyegét, hogy néhány nagy díjvolumenű szerződés kikerült a társaság kezeléséből.

Az Allianz Hungária Zrt. élet- és egészségbiztosítási üzletágának 32,4 milliárd forintos díjbevétele több mint 10 százalékkal emelkedett a 2012-es év azonos időszakához képest. Az üzletág a 2013. első félévi működési eredménye elérte az 1,1 milliárd forintot.

Az idén az első fél évben a közép- és kelet-európai régióban az Allianz teljes díjbevétele 1 milliárd 780 millió eurót ért el, ami az előző év első félévének 2 milliárd 53 millió eurós eredményéhez képest 13,3 százalékos csökkenés. A jelenség hátterében jórészt a lengyel piacon bevezetett új szabályozás áll.

Az Allianz 123 millió eurós működési eredményt ért el a közép- és kelet-európai régióban, ez alacsonyabb az előző év első fél évének 128 millió eurós eredményénél.