A Damaszkusz keleti külvárosában történt vegyi támadásról szóló hírek, az ezzel kapcsolatosan kezdődő hisztéria egyik célja a szíriai politikai rendezést szolgáló Genf-2 konferencia előkészületeinek megakadályozása lehet - közölte hétfői rendkívüli tájékoztatóján az orosz külügyminiszter.

MTI - Moszkva és Washington képviselői szerdára tervezték a Genf-2 értekezlet előkészítésének egyeztetését. A 2012-ben tartott tanácskozáshoz hasonló Szíria-konferencia összehívását május 7-én jelentették be Moszkvában John Kerry amerikai külügyminiszter látogatásán.

Szergej Lavrov most azt közölte, hogy szeptemberben nincs realitása a konferencia megtartásának. Szavai szerint túlságosan negatív a hozzáállása a tanácskozáshoz Bassár el-Aszad ellenfeleinek ahhoz, hogy szervezési kérdésekkel foglalkozzanak, ezért a tartalmi kérdések megoldására kell törekedni. A legfőbb problémának az úgynevezett külső szereplők körének megállapítását nevezte és hangsúlyozta, hogy Iránnak helye van a konferencián.

Az orosz diplomácia vezetője arra figyelmeztetett, hogy a nyugati államok kijelentései, a Szíria elleni katonai csapásméréssel fenyegetőzés ellentmond a G8-as csoport júniusi csúcstalálkozóján született megállapodásoknak.
Az észak-írországi tanácskozás résztvevői a záró nyilatkozatban "egységes, befogadó és demokratikus" Szíria létrejötte mellett foglaltak állást, és azt sürgették, hogy "a lehető legrövidebb időn belül" hívjanak össze békekonferenciát Genfben.

Lavrov szerint veszélyes és a nemzetközi jog súlyos megsértése lenne az ENSZ egyetértése nélküli katonai beavatkozás Szíriában, amit London és Párizs szorgalmaz. Az orosz külügyminiszter szörnyű hibának nevezte a haditengerészeti erők összevonását. Arra szólított fel, hogy a nemzetközi közösségnek meg kell várnia az ENSZ vegyifegyver-szakértői elfogulatlan vizsgálatának eredményét.

Szergej Lavrov a tájékoztatót megelőzően telefonon beszélt a szíriai válságról John Kerry amerikai külügyminiszterrel. Felszólította Washingtont, tartózkodjon attól, hogy erőszakkal gyakoroljon nyomást a damaszkuszi vezetésre, ne üljön fel a provokációknak és törekedjen az ENSZ-szakértőkből álló küldöttség alapos, objektív helyszíni vizsgálatának elvégzéséhez szükséges feltételek biztosítására.

Hagel: Washington kizárólag a nemzetközi közösséggel egyetértésben avatkozna be

Az Egyesült Államok kizárólag a nemzetközi közösséggel egyetértésben és a múlt héten történt állítólagos gáztámadásra adott válasz jogosságáról meggyőződve avatkozna be a szíriai konfliktusba - közölte az amerikai védelmi miniszter hétfőn.

Az indonéziai körúton tartózkodó Chuck Hagel nem nyilatkozott a Fehér Ház által mérlegelt esetleges amerikai katonai válaszokról, miként arról sem, véleménye szerint mennyire valószínű a fegyveres beavatkozás valamilyen formája. "Az Egyesült Államok minden lehetőséget megfontol a szíriai helyzettel kapcsolban. Szövetségeseinkkel és a nemzetközi közösséggel együtt dolgozunk" - mondta a miniszter egy sajtótájékoztatón Jakartában. "Elemezzük az értesüléseket, megismerjük a tényeket. Ha bármilyen válaszlépést helyezünk kilátásba, azt a nemzetközi közösséggel egyetértésben és jogi indoklás kíséretében tesszük" - tette hozzá Hagel.

Egy amerikai tisztségviselő közölte: a védelmi miniszter tervezi, hogy brit és francia kollégájával is egyeztetni fog telefonon a szíriai helyzetről. A neve elhallgatását kérő tisztségviselő ugyancsak elmondta, hogy egyre inkább valószínűsítik a szíriai hadsereg felelősségét a múlt héten Damaszkusz egyik külvárosában történt gáztámadásban. Emellett nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy az ENSZ vegyifegyver-szakértőit feltartóztatták ismeretlen fegyveresek, amikor a helyszínre próbáltak eljutni.

Ismeretlen orvlövészek többször rálőttek hétfőn Damaszkuszban az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek egyik gépkocsijára, amikor a szakértők Damaszkusz Muadamija nevű külvárosába igyekeztek. Sebesülésről nincsenek értesülések.

Az ENSZ szakértői hétfőn megkezdték a vizsgálódást az állítólagos gáztámadás helyszínén. Egy ott tartózkodó orvos elmondta, hogy az orvosok és a szakértők a betegekkel beszélgetnek, és szövetmintákat vesznek az áldozatoktól.

Bonino szerint ezerszer meg kell gondolni egy szíriai katonai beavatkozást

Fegyveres beavatkozás helyett az ENSZ Biztonsági Tanácsának alternatív lépéseit sürgette a szíriai helyzet megoldására az olasz külügyminiszter hétfőn a Radikális Rádióban.

Bármilyen szíriai kezdeményezést „ezerszer meg kell gondolni, mivel drámai következményekkel járhat” - hangoztatta Emma Bonino. Az olasz diplomácia vezetője szerint a konfliktus megoldása érdekében „nem kell szükségszerűen katonai utat járni”.

Bonino szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsában kell egyhangú állásfoglalásra jutni, ez jelenthet alternatív megoldást a Szíriával szembeni katonai csapásmérésre. Az olasz radikális párt politikusaként Bonino úgy vélte, Bassár el-Aszad szíriai elnök felett a nemzetközi büntetőtörvényszéknek kell ítélkeznie.

Mint a külügyminiszter megjegyezte, a múlt héten történt vegyi támadás bizonyítása nem egyszerű. “A szövetségeseknek minden ezzel kapcsolatos biztos információt meg kell osztaniuk (...) a múltban bekövetkezett hasonló és kétséges szituációk elkerülése érdekében” - fogalmazott.

Nem számít titoknak, hogy Washingtonban leginkább a Pentagon mond nehezen igent a katonai beavatkozásra, “nem ideológiai alapon, hanem a térség bonyolult politikai helyzete miatt” - közölte Bonino, aki az utóbbi órákban John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel egyeztetett telefonon Szíriáról.