Az Európai Unió gyümölcsöző eredményeket vár a Keleti Partnerség csúcstalálkozótól, melyre ez év novemberében kerül sor Vilniusban – jelentette ki Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

„Magas szinten ambiciózusnak kell lennünk” – hangsúlyozta a politikus.  Algirdas Butkevicius litván miniszterelnökkel való találkozó során az egyik EU vezető kijelentette, hogy a közelgő csúcstalálkozó történelmi jelentőségű lesz.

„Remélem, hogy novemberben  érezhető eredményeket érünk el. Az EU-val való kapcsolatok erősítésének történelmi fontosságúnak kell lennie Európa ezen része számára”  -mondta Rompuy.

Mint ismeretes, novemberre tervezik az Ukrajna és EU közötti társulási megállapodás aláírását, valamint a szabadkereskedelmi zóna létrehozását – írja a Tsn.ua internetes hírportál.

Európai politikusok azonban többször is hangsúlyozták, hogy Ukrajnának több feltételt is teljesítenie kell a történelmi jelentőségű dokumentum aláírásához.

Mint ismeretes, Eamon Gilmore ír külügyminiszter korában kijelentette, hogy Írország támogatja, hogy a vilniusi csúcstalálkozón aláírásra kerüljön  a társulási egyezmény illetve, hogy mielőbb befejeződjön az Ukrajna és EU közötti szabadkereskedelmi zóna létrehozásával kapcsolatos  eljárás.

Forrás: Kárpátinfo.net