Idén is meghirdeti mérnöktanári mesterképzését Szabadkán az Óbudai Egyetem

Szerbiában zsákutcába kerülnek a szakfőiskolát végzett hallgatók, nincs lehetőség arra, hogy magyar nyelven folytathassák tanulmányaikat mesterképzésen. A mérnöktanári képzés megoldja azoknak a státusát is, akik jelenleg a törvények szerint előírt pedagógiai, pszichológiai és oktatási gyakorlat nélkül folytatnak tanári munkát, illetve erre a pályára lépnének – indokolta a mesterszak meghirdetésének időszerűségét dr. Jeges Zoltán koordinátor. „Dr. Korhecz Tamással, a Magyar Nemzeti Tanács elnökével keményen dolgoztunk azon, hogy kötelezővé tegyük a magyar nyelv ismeretét azok számára, akik magyar tagozaton oktatnak, s ezt azzal bizonyíthatja a tanár, hogy az iskoláztatása során ezen a nyelven is tanult. Mindazok számára, akik nem rendelkeznek ilyen oklevéllel, szintén jó lehetőség az Óbudai Egyetem magyar nyelvű mesterképzése” – tette hozzá Jeges. A tavaly megindult mérnök informatikus szakirányú képzésen 14 hallgató fejezte be az első évet.

A 2013/14-es tanévben az okleveles gépész- és villamosmérnökök, informatikusok, illetve más megfelelő BSc végzettséggel rendelkező személyek jelentkezhetnek az Óbudai Egyetem által meghirdetett mérnöktanári mesterképzésre Szabadkán. A 4 féléves képzés során a műszaki képzettségre építve a hallgatók felkészülnek a szakirányuknak megfelelő tantárgyak tanítására, a tanári munkára.

A szabadkai kihelyezett képzés a tervek szerint levelező tagozaton, 15 fővel indul, de ha nagyobb lesz az érdeklődés, úgy 25 államilag támogatott helyet is biztosítani tudnak. A mesterszak mérnöktanári tagozatán a képzési idő négy félév, a képzés során a hallgatóknak féléves nevelési-oktatási gyakorlatot kell teljesíteniük. Az órák többségét Szabadkán tartják a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon.

A képzést a pótfelvételi időszakában hirdetik meg, a határidő augusztus 23-a. A mesterszakra minden gépész-, villamos- és informatikai mérnöki alap- vagy korábbi főiskolai végzettséggel lehet jelentkezni.

Érdeklődi és jelentkezni lehet a zsolt.vinkler@magister.uns.ac.rs vagy a rumenyakovity@mnt.org.rs e-mail címen. A képzésekről részletesen a http://tmpk.uni-obuda.hu/mernoktanar_levelezo-tajekoztato.php honlapon tájékozódhatnak. A szándéknyilatkozat letölthető az MTTK honlapjáról, a www.magister.uns.ac.rs címen.

Basity Gréta