Az MPP minden nemzeti ügyet szolgáló kezdeményezést felkarol, az EMNP által szervezett július 20-ai tüntetéseken azonban nem vállalja a társszervezést, mert erre csak helyben kérték fel, nem történt országos szintű egyeztetés a pártvezetők között – közölte tegnap Bálint József sepsiszentgyörgyi MPP-elnök, aki szerint közösségi ügyekben a közös fellépés elengedhetetlen, de így nem lehet játszani.

Kulcsár-Terza József megyei elnök keményebben fogalmazott: úgy véli, Toró T. Tibor fordítva ült a lóra, kész tények elé állította a többi magyar szervezetet, és úgy tálalja, hogy aki nem lesz ott a tüntetésen, az nem is magyar. Érthető, hogy Toró elsősorban a saját pártját kívánja építeni, de ez olyan önfejűség, ami a közös ügynek is megárthat; nem csoda, hogy az RMDSZ is ódzkodik a néppárti szekér mögé állni – mondotta.

A két politikus örvendetesnek tartja, hogy az EMNP legalább helyi szinten megkereste az MPP-t, valószínűleg ott is lesznek, de nem mozgósítanak, amíg nincs országos egyeztetés. Üljünk le tárgyalni, beszélgessünk, próbáljunk közös nevezőre jutni, hogy legalább a nagy horderejű kérdésekben lépjünk közösen – nyilvánították ki, és hozzátették: egyelőre ők maguk is csak a sajtóból értesültek Toró T. Tibor tárgyalási szándékairól, ám a felsorolt szervezetek között az MPP nem szerepelt.

Demeter J. Ildikó
Háromszék