A Vidékfejlesztési Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátja a 2014-2020 közötti vidékfejlesztési programok tervezetét.

Kossuth Rádió - A közös agrárpolitika alapvetően két pillérből áll, az egyik a közvetlen kifizetéseket jelenti, ebben a gazdák számára nyújtott támogatás közel 9 milliárd euró, a másik pedig a vidékfejlesztés, amely részben szintén a gazdák beruházásait szolgálja, de ebben szerepelnek az élelmiszeripari beruházások, a gépvásárlások, az agrárkörnyezet gazdálkodási források, amelyekre 3,4 milliárd euró áll rendelkezésre. Ez utóbbi vidékfejlesztési program társadalmi vitáját kezdik meg, magyarázta V. Németh Zsolt államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az államtitkár hozzátette: az összeg elosztásakor igazodni kell az európai uniós célkitűzésekhez, például az EU GDP-jének három százalékát kell kutatás-fejlesztésre fordítani, a stratégia meghatározza, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását húsz százalékkal kell csökkenteni, előirányozza az iskolából kimaradók arányának csökkentését – ezeket valamennyi programon át kell vezetni, ezzel együtt is van azonban mozgástér. Folyik a 2013-ig tartó program értékelése is, s annak a tapasztalatait is felhasználják a következő programhoz. V. Németh Zsolt példaként említette, hogy az előző ciklusban a fejlesztések közel hetven százalékát a pályázók öt százaléka nyerte el - ezen az arányon javítani kell, az a cél, hogy a kis- és közepes gazdaságok számára is lehetőségeket nyújtson a minisztérium. Az államtitkár kiemelt feladatként említette a foglalkoztatás, az emberi munkaerőt igénylő ágazatok fejlesztésát, valamint az állattenyésztés arányának növelését.

A társadalmi vitát a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat bonyolítja le. Erről ma közös sajtótájékoztatót tart Medgyasszay László, a Hálózat elnöke és V. Németh Zsolt. Az mnvh.eu honlapon pedig elérhető a vidékfejlesztési program társadalmi vitára bocsátott verziója, és ide várják a véleményeket is.