Nemzetközi űrkutatók egy csoportjának sikerült egy olyan messzi galaxist megfigyelni, amely éppen gázokat nyelt el.

MTI - Ez az eddigi legjobb bizonyítéka annak az elméletnek, amely szerint a galaxisok magukba szívják a környezetükben keringő gázokat, és ezekből új csillagokat építenek - jelentették be az Európai Déli Obszervatórium (ESO) kutatói csütörtökön a München melletti Garchingben.

A jelenséget az ESO Chilében működő óriásteleszkópjával észlelték. A Toulouse-i Asztrofizikai és Planetológiai Kutatóintézet Nicolas Bouche vezette csoportjának eredményei a Science című tudományos lapban jelentek meg.

Az űrkutatók feltételezése szerint a naprendszerek a környezetükből felvett gázok révén növekednek, a folyamat közvetlen megfigyelése azonban nehéz. Bouche kutatócsoportjának egy galaxis és egy kvazár, azaz egy csillagszerű, rendkívül fényes sugárforrás szokatlan elhelyezkedése segített.

"Az volt a szerencsénk, hogy a kvazár pont jó helyen volt. Fénye beragyogta azokat a gázfelhőket, amelyek bizonyos hullámhosszú sugarakat visszavernek" - magyarázta Crystal Martin, a tanulmány társszerzője, a kaliforniai Santa Barbara Egyetem kutatója.

Ez a megvilágítás tette lehetővé, hogy a szóban forgó naprendszer körüli gázok tulajdonságait tanulmányozzák. Soha még pontosabban nem figyeltek meg galaxist "táplálkozás" közben - írta az ESO.