A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul három, az LMP-hez tartozó független képviselő, mivel az Országgyűlés Kövér László házelnök javaslatára egyharmadával (131 ezer, illetve 155 ezer forinttal) csökkentette tiszteletdíjukat.

MTI - Osztolykán Ágnes, Szél Bernadett valamint Lengyel Szilvia egy molinóval és megafonba beszélve tiltakoztak a földtörvény elfogadásakor.

Az általuk jegyzett, az MTI-hez vasárnap eljuttatott közlemény úgy fogalmaz: a parlament elnöke büntetéssel akarja kordában tartani véleménynyilvánítási szabadságukat.

Számos demokratikus parlamentben közmegbecsülés mellett alkalmazzák a fegyelmi jog intézményét - folytatódik a szöveg. Ahhoz azonban, hogy a kiszabott bírságok ne a választott képviselők politikai tevékenységének önkényes korlátozását szolgálják, jogalkotói mértékletességre és Kövér László személyes bölcsességére is szükség lenne - írják.

"Sajnos azonban az ízlés szerint értelmezhető gumiszabályok alapján, a házelnök az Országgyűlés méltóságára hivatkozva a neki nem tetsző módon megfogalmazott véleményeket ugyanúgy, néha pedig még szigorúbban bünteti, mint a kirekesztő, rasszista megnyilvánulásokat" - jelentik ki a képviselők.

Az LMP szerint a magyar parlamentarizmus hagyományainak éppen azzal tartoznak, hogy bebizonyítsák: egy XXI. századi európai parlamentben a képviselői véleménynyilvánítás önkényes korlátozásának nincs helye - zárul a közlemény.