Szerda hajnalra sikeresen eloltották a parajdi sóbányában előző nap keletkezett tüzet, sérülés nem történt, de a turisták még néhány óráig nem térhetnek vissza a gyógykezelésre kialakított tárnákba.

MTI - Kedden nyolcszáz látogatót evakuáltak Székelyföld egyik leglátogatottabb idegenforgalmi létesítményéből, amikor néhány szinttel az idült légúti betegségek kezelésére 120 méteres mélységben kialakított kezelőközpont alatt füstöt észleltek.

Sebestyén József főmérnök szerint a tűz rövidzárlat miatt keletkezhetett. "Ez egy szűk, kétszer kétméteres szellőztető tárna, ebben volt egy földréteg, amely fel volt fával dúcolva mintegy tíz méteren.

Ez a szerkezet gyulladt meg, leégett és összedőlt. Azért volt nehéz eloltani a parázstömeget, mert nagy volt a hő. Ötven palack poroltó nem ért semmit, aztán gyorsan (...) elárasztottuk azt a részt vízzel" - ecsetelte a 12 órát igénylő oltást a főmérnök.

Hozzátette: sikerült elkerülni a pánikot, a kezelőrészlegen nem volt füst, amikor észlelték a bajt, több látogatót már nem engedtek le, a bányában tartózkodókat pedig mintegy félóra alatt "óvatosan" kiterelték.

"Folyik a szellőztetés, a termek átmosása friss levegővel. Hogy mennyire vette be a fal a szagokat és mikor tisztul ki, nem tudom: remélem, hogy holnap reggel már látogatható lesz" - mondta szerdán az MTI-nek Sebestyén József.

A parajdi sóbányában, ahol Európa legnagyobb sótartaléka található, a július-augusztusi csúcsidényben napi háromezer ember is megfordul, a látogatók felét teszik ki azok, akik naponta több órás gyógykezelésre járnak a sótárnákba. Számukra a kiesést a sóbánya megtéríti - ígérte.