Moszkva - Oroszország figyelemmel fogja kísérni az ukrajnai föld alatti gáztározók feltöltését, hogy ne legyen gond az Európába menő gáz tranzitszállításával - közölte Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő pénteken, miután Szocsiban tárgyalt Mikola Azarov ukrán miniszterelnökkel.

Medvegyev azzal indokolta ezt, hogy a téli időszakban, amikor a maximumon van a gázfelhasználás Európában, Ukrajna biztosíthassa a "normális tranzitot" az európai országok számára, és ne fordulhasson elő az, amire korábban már volt példa.

2009 januárjában odáig fajult az ukrán-orosz gázár-vita, hogy szinte teljesen leállt a földgáz szállítása az ukrán csővezetéken keresztül Közép-és Nyugat-Európába, veszélyeztetve az európai gázellátást. Moszkva 2005-ben megemelte az Ukrajnának szállított gáz árát, amelyet Kijev vitatott; Moszkva szerint a 2008-ban eladott mennyiséget sem fizette ki. Oroszország válaszul leállította a földgázszállítást Ukrajnának, az ukrán állami gázcég, a Naftohaz pedig Moszkva szerint megcsapolta az Európába menő gázszállítmányt.

A Szocsiban tartott mostani tárgyalás végén az orosz kormányfő elmondta, ukrán partnereik arról biztosították őket a tárgyaláson, hogy tisztázni fogják a kialakult helyzetet. Dmitrij Medvegyev elégedetten nyilatkozott a megbeszélésekről.

Alekszej Miller, a Gazprom elnöke június 28-án arra figyelmeztetett, hogy soha, semmilyen körülmények között nem fogják feltölteni az ukrajnai föld alatti gáztározókat, holott ezekben az akkori adatok szerint mindössze 7,5 milliárd köbméter földgáz volt, ami az európai országok téli igényeinek kielégítéséhez nem elegendő. Ahhoz legalább 19 milliárd köbméterre lenne szükség. Ebben a helyzetben a Gazprom óriási kockázatot lát az európai gázellátás biztonságára nézve - figyelmeztetett Miller. Azt is közölte, hogy Kijev adóssága miatt a Gazprom úgy döntött, hogy 2015 január elsejétől nem fogják megelőlegezni az Ukrajna területén átmenő orosz földgáz tranzitálásának árát.

Eduard Sztavickij ukrán energetikai miniszter nem sokkal ezután bejelentette, hogy Kijev már júliusban megállapodást készül kötni a német RWE gázszállító vállalattal és más európai cégekkel arról, hogy saját földgáztározóiban raktározza el a téli időszakra szükséges mennyiséget az európai országok folyamatos energiaellátása érdekében.

Alekszej Miller, az orosz állami gázcég vezetője szerdán egy moszkvai tanácskozáson megjegyezte, hogy július első 10 napjában 32,7 százalékkal haladta meg az európai országokba szállított földgázmennyiség a tavalyi mértéket. Megjegyezte: "úgy tűnik, Európában beköszöntött a tél", mivel a napi felhasználás rekordokat döntött.