Július 27-én délután fél kettőkor Zobnaticán ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét az első Vajdasági Vágta. A Nemzeti Vágta előfutamára 20 település nevezte be lovasát, ezek: Ada (Gyarmat István), Adorján (Gulyás Viktor), Bácsfeketehegy (Cékus Árpád), Bácskossuthfalva (Kósa Maja), Csantavér (Dér Róbert), Doroszló (Borsodi Csongor), Hódegyháza (Bajusz Gábor), Kishegyes (Cékus Lenke), Magyarittabé (Víg Zsolt), Magyarkanizsa (Babarci Illés), Martonos (Dudás József), Orom (Szekeres Tímea), Oromhegyes (Gulyás Szabolcs), Pacsér (Mester Viktor), Szabadka (Barjaktar Dániel), Szaján (Keszeg Klaudia), Székelykeve (Albek Sándor), Topolya (Kósa Sándor), Törökkanizsa (Dér Zsolt) és Zenta (Túri János). A három legjobb időt futó versenyző képviseli majd Vajdaságot a budapesti Nemzeti Vágtán, amelyre a Hősök terén kerül sor augusztus 20-a és 22-e között. Mint azt a szervezők korábban bejelentették, nemzetközi futammal bővül a Vajdasági Vágta. Ennek a mezőnynek 7 nem magyar nemzetiségű indulója van, akik közül a futamgyőztes két hét budapesti felkészülést követően öt ország lovasával mérkőzik meg a Hősök terén.

A rendezvényt szervező Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója, Bunford Tivadar sajtótájékoztatón ismertette a Vajdasági Vágta programját, amely a délutáni lovasbemutatókat és futamokat követően este fél nyolckor a Budapesti Operettszínház színészeinek a koncertjével zárul. A látogatókat a bugacpusztai csikósok bemutatója szórakoztatja, szurkolhatnak a kettes és négyes fogathajók versenyén és páros fogathajtó futamon, illetve pénztárcabarát áron élvezhetik Vajdaság ízeit a monarchiabeli lóversenypályán.

Pál Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető alelnöke örömmel jelentette be, hogy amint közeledik a Vágta időpontja, az érdeklődés egyre nő, ezért a VMSZ 20 autóbuszt indít majd a verseny helyszínére Vajdaság több településéről, hogy minél többen eljuthassanak a rendezvényre. „A Vajdasági Vágta olyan esemény, amely lehetőséget ad a hagyományteremtésre, valamint kihatással lesz arra, hogy a vajdasági lovassport elfoglalja méltó helyét egy megváltozott Szerbiában” – mondta Pál Károly. A szervezők további támogatók jelentkezését várják, mivel a rendezvény ingyenes a látogatók és a versenyzők számára egyaránt, illetve a továbbjutók költségeit is a VMSZ állja majd.