Budapest - A diákok foglalkoztatását segítő önkormányzati programban július első hetében már 2913-an dolgoztak - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI érdeklődésére.

A diákok a helyi önkormányzatoknál és az önkormányzati fenntartású intézményeknél vállalhatnak munkát.

Czomba Sándor, a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára júniusban jelentette be, hogy segíteni szeretnék a diákok nyári munkavállalását is az önkormányzatokon keresztül, ezért 1,5 milliárd forint értékben 7000-7500 fiatal - nappali tagozatos diák - munkavállalását segítik július elsejétől augusztus 31-ig. A Nemzeti Foglalkoztatási Alapból a bérköltséget az NGM 100 ezer forintig száz százalékban támogatja - mondta akkor az államtitkár, hozzátéve, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv keretében pedig - mivel 16 és 25 év közötti fiatalokról van szó - járulékmentességet is kapnak a munkaadók.

Az NGM összesítése szerint a támogatás legelső hetében 1428 kérelem érkezett be országosan a járási (fővárosi kerületi) hivatalok járási munkaügyi kirendeltségeire 6806 pályakezdő fiatal nyári foglalkoztatására. Az eltelt egy hét alatt kiemelkedően sok, több mint 2900 diák létesített a nyárra munkaviszonyt - hangsúlyozza a minisztérium.

Országos szinten jelentős az érdeklődés a nyári diákmunkaprogrammal kapcsolatosan, eddig a legtöbb, 528 fiatal Veszprém megyében helyezkedett el, ezt követi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 440 diákkal, Békés megyében pedig 279-en létesítettek a program keretében munkaviszonyt - közölte az NGM.