Közép-Szlovákia egyes déli településein is érzékelték azt a földrengést, amelyre július 2-án, röviddel 21 óra után került sor Nógrád megyében.

A földrengést a szlovákiai szeizmológiai állomásokon is rögzítették. Miriam Kristeková, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Geofizikai Intézetének szeizmológusa elmondta,  a Richter-skála szerinti 3,3-as erősségű földmozgásra Érsekvadkert mellett, 21.07-kor került sor. "Ezt követően  21.47-kor a térségben további gyengébb, 2,1 erősségű utórengés következett be" – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek. A rengést Nagykürtös mellett is érzékelték.

A SAV pozsonyi Geofizikai Intézete felszólítja a lakosságot, hogy mindazok, akik tapasztalták, illetve megfigyelték ennek a földrengésnek a hatásait, töltsék ki a www.zemetrasenie.sk. weboldalon található kérdőívet.

Azok a polgárok, akik nem rendelkeznek internetes hozzáféréssel, a földrengéssel kapcsolatban munkanapokon a 02/ 5477 5280, vagy a 02/ 5941 0611 telefonszámon, szóban is közölhetik, valamint írásban, levélben is elküldhetik észrevételeiket a SAV  Pozsonyban, a Dúbravská cesta 9. szám alatt található Geofizikai Intézetének címére.

Rövid időn belül ez a harmadik földrengés a Nógrád megyei Érsekvadkert közelében. Először június 5-én mozdult meg itt a föld, akkor 4,2-es volt a rengés erőssége. Az anomáliát Ipolyságon (Šahy), Nagykürtösön (Veľký Krtíš), Ipolynagyfalun (Veľká Ves nad Ipľom), Zselizen (Želiezovce), Korponán (Krupina), Zsitvafödémesen (Úľany nad Žitavou), Szklabinyán (Sklabiňa), Csábon (Čebovce) és Apátújfaluban (Opatovská Nová Ves) , Besztercebányán (Banská Bystrica) és Körmöcbányán (Kremnica) is észlelték. Ezt követően június 11-én következett be ugyanitt egy kisebb rengés, melynek erőssége 2,4 volt a Richter-skálán.