Budapest - Az MSZP szerint a kormány a hiánycél teljesítése érdekében feláldozott minden mást, így a társadalom túlnyomó többsége rosszabbul él, mint a kormányváltáskor.

Erről Burány Sándor országgyűlési képviselő beszélt csütörtökön sajtótájékoztatón.

A szocialista politikus kiemelte, hogy a Világbank nemzeti jövedelem alapján összeállított adatai szerint Magyarország egy kategóriát visszacsúszott, és olyan országokkal került egy sorba, mint Botswana, Türkmenisztán és Namíbia.

Hozzátette: minden statisztika azt támasztja alá, hogy az Orbán-kormány jövedelempolitikája miatt nőtt a szegénység.

Az MSZP politikusa felidézte, hogy Varga Mihály márciusban, gazdasági miniszteri kinevezésekor azt mondta, nincs szükség az idei költségvetés módosítására, azóta azonban már ötször változtattak rajta. Véleménye szerint ez is mutatja, mennyire kiszámíthatatlan a kormányzati gazdaságpolitika.

A nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek adott interjúban azt mondta, az év elején életbe lépett munkahelyvédelmi akcióterv eredményei megfelelnek a várakozásoknak: eddig 720 ezer munkavállaló foglalkoztatását könnyítette meg, s a munkáltatók költségei a program révén 45 milliárd forinttal csökkentek.

Burány Sándor erről úgy foglalt állást: a munkahelyvédelmi programra, amelynek valóban vannak előnyei, azért volt szükség, hogy a kormány a saját politikájától védje meg a munkahelyeket. A helyzet azonban így is rossz, a versenyszférában folyamatosan csökken a foglalkoztatottság, és több százezer magyar dolgozik külföldön - jelentette ki.