Az Android futtatása túl nagy feladat egy olcsó okostelefonnak – közölte a Firefox OS megalkotója. Mégis, mit hozhat a Firefox?

MTI - Februárban vethettük az első pillantást a Mozilla Firefox operációs rendszerre. Két, sajnos eléggé lehangoló hatásfokkal működő mobil hordozta az újdonsült operációs rendszert. Most a Verge Spanyolországban szemügyre vette az először ott kapható ZTE Open és az Alcatel One Touch Fire mobilokat: a helyzet továbbra is ellentmondásosnak nevezhető.

Brendan Eich, a Mozilla Corporation társalapítója és műszaki igazgatója egyértelművé tette, hogy a Firefox OS nem akar versenyezni a mai csúcskategóriás okostelefonokkal. „Nem célunk megrohamozni az Apple és a Google fellegvárát” – mondta egy San Franciscó-i tájékoztatón.

Ehelyett a cég azokat a vásárlókat akarja elérni, akik beérik egy közepesen jó okostelefonnal, de nem akarnak sokat fizetni érte.

Eich úgy érvel, hogy nekik a Firefox OS lehet a megoldás, mert az Android operációs rendszer egyszerűen túl nehézkes ahhoz, hogy olcsó hardveren futtassák. Csökkenteni kellene a memóriaigényt – fusson a rendszer egymagos processzorral is, amit ma már fillérekért lehet beszerezni.

Az Android szóba sem áll, mondjuk, 256 MB RAM-mal, hiszen Eich szerint "három éhes szájat kell betömnie", az Android kernelt, a Dalvikot, és a WebKitet. Bezzeg a Mozilla megelégszik a Gecko motorral.

Tiszteletre méltó gondolat a mindenkinek elérhető mobil ideája. A spanyol Telefónica tulajdonában lévő Movistar be is jelentette, hogy a 3.5-es ZTE okostelefon már 69 dollárért elérhető lesz az ügyfeleinek, de vajon számolt-e a Firefox például a kínai gyártók jóval mutatósabb hardverteljesítményt felmutató androidos készülékeinek tömegével? Ezek 60-100 dolláros áron kaphatóak és 2-4 magot pörgetnek a legújabb Android alatt.