Kairói egészségügyi források közben az összecsapás 15 halálos áldozatáról számoltak be. Egy "terrorista csoport" megrohamozta hétfőn reggel az egyiptomi Köztársasági Gárda egyik épületét - közölte a hadsereg, nem sokkal azután, hogy a Muzulmán Testvériség mozgalom a tüntetőit ért sortűzről számolt be ugyanonnan.
 

MTI - Korábban a Muzulmán Testvériség egy szóvivője közölte, hogy a mozgalom számos hívét megölték Kairóban, amikor ülősztrájkoló tüntetőik közé lőttek annál a laktanyánál, ahol a megbuktatott Mohamed Murszi elnököt tartják fogva. A Testvériség egyik forrása 34, a másik 16 halottról számolt be hírügynökségeknek.

A Muzulmán Testvériség felkelésre buzdít

"A forradalmat elrablók" elleni felkelésre buzdította hétfőn az egyiptomi Muzulmán Testvériség az ország népét, miután reggel a Köztársasági Gárda tagjai a mozgalom tüntető hívei közé lőttek annál a laktanyánál, ahol a megbuktatott Mohamed Murszi elnököt tartják fogva, és legalább negyven ember halálát okozták.

A mozgalom alapította párt, az Igazságosság és Szabadság Pártja írásbeli nyilatkozatot adott ki erről. Egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget és szervezeteket, valamint "a világ minden szabad emberét", hogy avatkozzon közbe "egy újabb tömegmészárlásnak, egy újabb Szíria kialakulásának a megakadályozása érdekében".

A Muzulmán Testvériség szerint legalább 35-en haltak meg, amikor katonák és rendőrök "éleslőszerrel" tüzet nyitottak a laktanya előtt ülősztrájkot folytató - éppen imádkozó - tüntetőkre. Elképzelhető, hogy az áldozatszám magasabb lesz - tette hozzá egy közleményében a mozgalom.

A tüntetés egyik résztvevője telefonon beszámolt az AP hírügynökségnek arról, hogy az éleslőszerek mellett a katonák könnygázt is bevetettek ellenük. Nők és gyerekek is voltak közöttük - tette hozzá. Egy katonai szóvivő állítása szerint a katonák annak hatására nyitottak tüzet a tüntetőkre, hogy fegyveresek lőni kezdtek a katonákra, s megöltek öt tüntetőt, valamint egy katonát.

A mentőszolgálat egy magas rangú tisztségviselője azt közölte, hogy 42-en haltak meg reggel a laktanyánál, mindannyian Murszi hívei voltak. Egy egészségügyi minisztériumi forrás szerint a sebesültek száma 322. Egy mentőtiszt arról számolt be, hogy több mint 200 sebesültet nem tudnak kórházba szállítani, mert a hadsereg lezárta az oda vezető utakat.

A hadsereg reggel közölte, hogy "felfegyverzett terroristák" megrohamozták a gárda kairói székhelyét. "Hajnalban egy felfegyverzett terroristacsoport megpróbálta elfoglalni a Köztársasági Gárda épületét, megtámadtak katonákat és rendőröket, egynek a halálát okozták, és megsebesítettek több sorkötelest, akik közül hat válságos állapotban van" - olvasható a hadsereg közleményében, amelyet az al-Ahrám című állami napilap ismertetett.

A jelentésekből nem egyértelmű, hogy a laktanyánál történt állítólagos tömeggyilkosság volt-e előbb vagy a gárda főhadiszállásának ostroma.

Később jelentette a MENA hivatalos hírügynökség a hadsereg egy magas rangú parancsnokára hivatkozva, hogy Murszi hívei "foglyul ejtettek" két katonát a gárda székhelyénél. A két katona egy gépkocsiban ült, amikor körbevették a járművet. Arra kényszerítették őket, hogy hangosbemondókon felolvassanak egy Murszit támogató és a hadsereggel szemben ellenséges nyilatkozatot.

Az an-Núr kivonul a kormányalakítási tárgyalásokból

Az egyiptomi an-Núr iszlamista párt szóvivője közölte hétfőn, hogy pártja kivonul a kormányalakítási tárgyalásokból, mint mondta, a Köztársasági Gárda hétfő reggeli kairói "vérengzése" miatt.

Az ultrakonzervatív párt kezdetben támogatta a Mohamed Murszi elnök eltávolításával kezdődött belpolitikai fordulatot.

Az an-Núr már vasárnap este éles ellentétbe került az új kormány alakításról tárgyaló többi erővel, mert elutasította, hogy Zijád Baháaddínt, a számvevőszék volt vezetőjét jelöljék ideiglenes kormányfőnek. A párt kifogásolta, hogy Baháaddín ugyanabból a pártból való, mint az előző esélyes, Mohamed el-Baradei, márpedig az an-Núr korábban megvétózta az ő jelölését is.

A Muzulmán Testvériség szerint a mozgalom számos hívét megölték

Az egyiptomi Muzulmán Testvériség egy szóvivője szerint a mozgalom számos hívét megölték hétfőn Kairóban, amikor a tüntetők közé lőttek annál a laktanyánál, ahol a megbuktatott Mohamed Murszi elnököt tartják fogva.

A Testvériség egyik forrása 34, a másik 16 halottról számolt be hírügynökségeknek. Más forrásból egyelőre nem lehetett megerősíteni, hogy mi történt.

Murad Ali, a mozgalom politikai szárnyának tekintett Szabadság és Igazság Pártja részéről a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy kora reggel lőttek rá a köztársasági gárda laktanyájánál ülősztrájkoló iszlamistákra, és 34 tüntető életét vesztette.

Ahmed Aref, a Testvériség egy másik szóvivője az AFP francia hírügynökségnek 16 halottról adott hírt.
 

Nem sokkal ezután a hadsereg azt közölte, hogy egy "terroristacsoport" megrohamozta a gárda egyik épületét. Az ostromban meghalt egy gárdista, további negyven pedig megsebesült. Kairói egészségügyi források az összecsapás 15 halálos áldozatáról számoltak be.

Az an-Núr iszlamista párt szóvivője azt közölte hétfőn, hogy pártja kivonul a kormányalakítási tárgyalásokból, mint mondta, a Köztársasági Gárda hétfő reggeli kairói "vérengzése" miatt. Az ultrakonzervatív párt kezdetben támogatta a Mohamed Murszi elnök eltávolításával kezdődött belpolitikai fordulatot.

Az an-Núr már vasárnap este éles ellentétbe került az új kormány alakításról tárgyaló többi erővel, mert elutasította, hogy Zijád Baháaddínt, a számvevőszék volt vezetőjét jelöljék ideiglenes kormányfőnek. A párt kifogásolta, hogy Baháaddín ugyanabból a pártból való, mint az előző esélyes, Mohamed el-Baradei, márpedig az an-Núr korábban megvétózta az ő jelölését is.