Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke sajtótájékoztatóján elmondta: a tavalyi év második felében kialakultak a növekedés feltételei, így az államháztartás hiányát a tervezett szinten lehet tartani. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke pedig jelezte: egyes ágazatokban már most javult a beruházások megtérülése.
 

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke és a Költségvetési Tanács tagja szerint kegyelmi állapot áll fenn, ugyanis az infláció alacsonyabb, mint három százalék, és a hiány sem éri el a GDP három százalékát. Mindemellett pedig csökken az államadósság – sorolta a tájékoztatón Domokos.
Pótolhatók a kiesések

Kovács Árpád, a KT és a Magyar Közgazdasági Társaság a költségvetési politika és a gazdasági növekedés kapcsolatáról szóló közös konferenciáján tartott előadását összegezte a tájékoztatón. A tanács kötelessége, hogy félévente elmondja véleményét a költségvetés végrehajtásáról és az államadósság helyzetéről. Kovács a tavalyi és az idei féléves értékelést helyezte egymás mellé. Ennek eredményeképp megállapította, hogy tavaly inkább az egyszeri hatások domináltak az első hat hónapban, a kiadási tételeknél túllépések, a bevételeknél pedig elmaradások voltak láthatók.

Utóbbi 2013 első félévére is jellemző. Ennek oka az alacsonyabb növekedés, az infláció és az új adónemek nehéz tervezhetősége. A Költségvetési Tanács elnöke szerint azonban ezek a kiesések a tartalékok bevonásával pótolhatók.
 
Kontrollálják a költségvetést

Kovács a kormányt is dicsérte: elmondása szerint folyamatosan korrigálják a költségvetés mindkét oldalát. Ezzel kapcsolatban utalt az egyenlegjavító intézkedésekre, és az augusztusi közteher-viselési változásokra, melyek a bevétel oldalát javíthatják.

A KT elnöke kérdésre válaszolva kifejtette, hogy idén tartható a tervezett növekedés, bár nulla és két százalék között bárhol lehet a végső eredmény. Az alacsony inflációval kapcsolatban elhangzott: erre senki sem számított és ennek köszönhetően a költségvetési bevételek is csökkentek.
Megtérülnek a beruházások

Az Állami Számvevőszék elnöke ehhez kapcsolódva jelezte: egyes ágazatokban már most javult a beruházások megtérülése. Domokos beszélt a monitoringrendszerről is, amelyet az ÁSZ alakított ki a zárszámadások és a költségvetés értékelésére.