Kolozsvár - Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közleményben tudatta szerdán: 8099 lejt (mintegy 565 ezer forintot) gyűjtött össze erdélyi adakozóktól a magyarországi árvízkárosultak megsegítésére. A támogatást és a támogatók névsorát a jövő hét elején adják át a dunabogdányi árvízkárosultaknak.

Az EMNT a maszol.ro portál kedden közölt állításaira válaszolt a közleménnyel. A portál Tőkéséket gazdagítja az árvízkárosultak pénze? címmel közölt írásában arról tájékoztatott, hogy az OTP Bank Romania egyik kolozsvári fiókjában a Tőkés László vezette EMNT, illetve a szintén EMNT-közeli Reconstructio Egyesület bankszámlájára utalták át a magyarországi árvízkárosultak megsegítésére szánt adományokat.

Az EMNT a Sándor Krisztina ügyvezető elnök által jegyzett szerdai közleményben emlékeztetett arra, hogy Erdély-szerte önkénteseket toborzott, akik a magyarországi árvízvédelmi munkálatokban segédkeztek. Azt is az ismert tények közé sorolta, hogy az EMNT – a nemzetközi átutalási költségek csökkentése érdekében – korábban felajánlotta számláját mindazoknak, akik pénzadománnyal kívánnak segíteni a magyarországi árvízkárosultakon.

"Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak nem volt tudomása arról, hogy a magyarországi árvízkárosultak megsegítésére felajánlott összegek az OTP Bank említett kolozsvári fiókjában automatikusan az EMNT számlájára kerültek, és ennek az okát sem ismeri" - áll a közleményben.

A tanács közlése szerint az adomány összesen 97 személytől származik, a pénz mintegy felét bankon keresztül utalták át, másik felét pedig "az EMNT-irodákban összesítették készpénz formájában".

Az EMNT közleményében megjegyezte: még a témát nyilvánosság elé táró panaszos adományozó sem feltételezte, hogy az EMNT más célokra költené el az adományokból befolyó összeget, "amint azt a cikk címe meglehetősen rosszindulatúan sugallja".